We hebben aardbeien geplukt van onze aardbeien plant. We willen graag de kinderen meer leren over waar eten, kruiden vandaan komen. Bijvoorbeeld waar groeit een appel of aardbeien.

Maar ook hoe zien kruiden eruit.

Groen kinderopvang

Op het kinderdagverblijf zijn we steeds meer bezig met onze eigen groene tuintjes op te zetten. We zijn nu een echt groen kinderopvang aan het worden.

Samen met de kinderen hebben we eerst verschillende zaadjes gezaaid en nu hebben we al een hele groene tuin waar we veel heerlijke producten uit oogsten.

Biologische groente- en kruidentuintje

Twee keer per week eten we bij Jillz Kinderdagverblijf warm eten. We proberen zoveel mogelijk producten uit onze eigen biologische groente en kruiden tuintje te eten.

De kinderen vinden het erg interessant om mee te werken in ons tuintje en te weten waar het eten vandaan komt.

Ook onze verse biologische kruiden gebruiken we door het eten. bijvoorbeeld selderij door de groentesoep of basilicum door de broccolisoep.

We hebben verschillende zaadjes gepot, onder andere spinazie, sla, tomaatjes, radijsjes en ook peultjes. Omdat de peultjes zo groot zijn geworden hebben we de biologische peultjes geoogst.

We hebben de peultjes er voorzichtig afgehaald en met de kinderen samen gekeken hoe ze eruit zien, gevraagd welke kleur ze zijn, welke vorm ze hebben en alle kinderen mochten de peultjes aanraken.

Daarna hebben we de peultjes gedopt, want het zijn doperwten die erin zaten. Samen met de kinderen gingen we dan de doperwten tellen.

Soms zaten er drie of vijf doperwten in, maar meestal vier doperwten per peultje. Nadat we ze allemaal gedopt hadden hebben we de doperwten gekookt en samen met de kinderen bij de lunch gegeten. De kinderen vonden de doperwten heerlijk. De kinderen vroegen zich wel af of er nog meer peultjes zouden groeien en of we die dan ook weer gingen opeten.

Het mooie van deze activiteit is dat kinderen leren dat groente niet in een potje of in een pakje groeit, maar door zelf zaadjes te planten en goed voor ze te zorgen door water en zonlicht te geven je heerlijke biologische groente kan kweken.

Voor meer foto’s zie hier.