Patricia heeft van de week met haar dochter Jill appels plukken bij de Olmenhorst in Lissebroek.

Landgoed de Olmenhorst

Midden in de Haarlemmermeer, tussen Den Haag en Amsterdam, vind je in een oase van rust Landgoed de Olmenhorst. 18 hectare aan biologische appel- en perenboomgaarden, monumentale panden en ateliers.

Je bent altijd welkom voor een ontspannen wandeling tussen de boomgaarden of om een bezoekje te brengen aan onze Landgoedwinkel.

In het voorjaar, als de fruitbomen hun bloesem dragen, organiseren we de Appelparade. In het najaar, als de bomen hun fruit dragen, organiseren we de Zelfplukdagen. Daarnaast zijn er op het Landgoed jaarrond nog meer andere leuke activiteiten te beleven.

Appelflappen bakken

Appels plukken, met de appels die geplukt zijn hebben we samen met de kinderen appelflappen gebakken. Er werd eerst aan de kinderen uitgelegd waar de appels vandaan komen. Daarna hebben we vragen aan de kinderen gesteld. Wat kan je bijvoorbeeld maken van appels, appelsap, appeltaart, appelmoes. Maar ook waar groeien de appels.

Het was voor sommige kinderen best moeilijk om er van af te blijven want zo’n lekker appelstukje is te lekker om in het bladerdeegje te doen. Een pedagogische medewerker deed voor hoe het deegje gevouwen moest worden. De kinderen deden dat dan na. Het ging best goed bij sommige kinderen. Andere kinderen moesten een beetje geholpen worden.

Als alle kinderen een appelflapje gemaakt heeft hebben we ze in de oven gedaan. Helaas duurde het toch een beetje langer dan we dachten, maar alle kinderen konden nog net op tijd de appelflap mee naar huis nemen. Een aantal kinderen vonden de geur zo lekker reuken dat ze het eigenlijk al eerde wilden opeten maar aan mama en papa laten zien was ook wel erg leuk en spannend.

De papa’s en mama’s waren blij verrast en vonden het ook heel erg lekker reuken, Iedereen kreeg meteen trek in zelf gemaakte appeltaart.

De kinderen vroegen of ik snel weer appels ging plukken.

Voor meer foto’s zie hier.