Bij Jillz Kinderdagverblijf ontstaan ook bij de baby’s al op jonge leeftijd vriendschappen.

Baby’s eerste jaar

In het eerste jaar ontwikkelt je baby zich razendsnel. Van een hulpeloze baby verandert hij binnen een jaar in een dreumes die kan praten en staan.

Huilen om te overleven

Voor in je baby’s eerste jaar is huilen de meest efficiënte manier om contact te maken. Met verschillende huiltjes geeft hij aan wat er aan de hand is, zodat jij daarop kunt reageren. Voor de gezelligheid kraait hij als je tegen hem praat. Hij brabbelt als oefening voor het latere praten.

Lichaamstaal

Als je goed op je kind let, zie je dat hij allerlei manieren heeft om jou te laten weten wat hij nodig heeft. Je baby kan nog niet praten, maar via lichaamstaal laat hij je weten wat er in hem omgaat.

Groeien in lengte én gewicht

Baby’s groeien hard. Je baby wordt in het eerste jaar gemiddeld 25 centimeter langer dan hij was bij zijn geboorte. Jongetjes zijn na een jaar gemiddeld 76 centimeter en meisjes iets kleiner. Het gewicht neemt ook flink toe.

Horen en zien

Je baby kan vanaf de eerste dag zien op een afstand van twintig centimeter. Dat is net genoeg om het gezicht van zijn moeder te kunnen zien als hij wordt gevoed. Zijn ogen worden langzaamaan steeds beter. Je pasgeboren baby is zich nog niet bewust van wat geluiden betekenen, maar hij reageert er al wel op door met zijn armen en benen te bewegen. Vanaf een maand of vier kan hij zijn gezicht in de richting van het geluid draaien.

Gevoelens

Je baby kan zijn gevoelens hoofdzakelijk uiten door te huilen en te lachen, maar hij ervaart meer emoties en gevoelens dan verdriet en blijdschap. Frustratie als iets niet lukt, honger of blijdschap als hij jouw gezicht weer ziet.

Voeding

Een baby laat van nature weten wanneer het tijd is voor de volgende voeding. Heeft je baby genoeg gedronken, dan wurmt hij de tepel of speen uit zijn mond en draait zijn hoofd weg.

Slapen

Slapen volgt in het begin het ritme van de voedingen. In de eerste maanden slaapt hij bijna de hele dag. Later doet hij overdag korte slaapjes en gaat hij ’s nachts steeds langer doorslapen.

Hechten

Je baby raakt gehecht aan degenen die voor hem zorgen. Hij krijgt daardoor vertrouwen in het omgaan met anderen. In het begin voelt het voor je baby alsof hij nog een onderdeel van jou is. Dit verklaart de eenkennigheid en verlatingsangst die baby’s krijgen tijdens een bepaalde fase van de ontwikkeling.

Spelen

Spelenderwijs leert je baby het leven om zich heen steeds beter te begrijpen. Sommige spelletjes zijn universeel. Als ouders gekke gezichten trekken, kiekeboe of hop paardje hop spelen, zachtjes kietelen of door de kamer dansen, worden alle baby’s blij.