De kinderen hebben uit ons bio tuintje heerlijke sperziebonen gegeten. De sperziebonen groeide zo goed dat ze wel 8 cm lang waren.
Groene kinderopvang
In de kinderopvang gaat het thema gezondheid steeds meer leven. Natuurlijke (groene) kinderopvang, goede voeding en voldoende bewegen dragen bij aan de gezondheid van zowel de kinderen als de pedagogisch medewerkers. Dit hebben we onder andere gedaan door een biologisch tuintje met de kinderen aan te leggen. En van onze tuin een ontdekkingstuin te maken met veel uitdagingen. Want bewegen, gezond eten en buiten spelen zijn belangrijk voor de sociaal-emotionele, cognitieve en fysieke ontwikkeling van kinderen.
Gevarieerde voeding
Op Jillz kinderdagverblijf hebben wij hier ons voedingsbeleid op aangepast. Om de kinderen zoveel mogelijk verschillende smaken aan te bieden variëren we alle eetmomenten op het kinderdagverblijf. Hierbij kijken we goed naar de groentes, fruitsoorten en het beleg die al gegeten mogen worden op deze leeftijd.
Warme maaltijden (met natuurlijke ingrediënten)
Wij hebben onlangs een steamer aangeschaft! Hiermee bereiden we 3 keer in de week een warme gezonde maaltijd. Elke keer op een andere dag. Met de steamer worden verse groente, kip/vis/vegetarisch vlees, rijst of aardappelen gestoomd. De smaak blijft op deze manier beter in het eten bewaard. Ook kook je op deze manier gezonder en blijven de vitamine en mineralen intact. De kruiden halen we uit ons zelfgemaakte kruiden tuintje.
Volkoren brood, crackers & rauwkost
Daarnaast eten wij op de andere dagen fijn volkoren brood met gevarieerd (vegetarisch)beleg.
Ook hebben wij de yoghurt onlangs vervangen door crackers met gezonde smeersels en rauwkost. Dit hebben wij gedaan, omdat kinderen door de dag heen al veel zuivel binnen krijgen. Ook is dit een mooie gelegenheid om kennis te maken met nieuwe smaken. De kinderen zijn al goed gewend en kunnen nu lekker genieten van een crackertje met avocado of groene tapenade. Ook de rauwkost hebben we uitgebreid met veel verschillende smaakjes, zoals olijven en augurken.
Vers fruit
Daarnaast krijgen de kinderen elke dag vers fruit. Ook hierbij streven we naar variatie. Dagelijks krijgen de kinderen banaan, appel en peer en als extra een seizoensfruit. Zo laten we de kinderen kennis maken met verschillende fruitsoorten.
Zelf eten maken
Wij vinden het belangrijk om de kinderen te betrekken bij de eetmoment. Dit doen wij door ze veel zelf te laten doen. Zo kunnen ze zelf het brood smeren, helpen bij koken, helpen met afruimen of afwassen. Ook ondernemen we verschillende kookactiviteiten. De kinderen vinden dit erg leuk, waardoor zij nog meer plezier beleven aan de een gezonde voeding.
Voor meer foto’s uit ons bio tuintje zie hier.