Samen met de kinderen hebben we vandaag bloemetjes geplant. Kleurrijke bloemetjes hadden we gekocht om samen met de kinderen die te planten. De kinderen vinden het altijd leuk om mee te helpen. Samen met een klein groepje kinderen mocht iedereen een bloemetje planten. Alle 6 bakken hangen bijna vol. Helaas waren het net iets te weinig bloemetjes, maar dat maakt niet uit, dan halen we van de week weer nieuwe bloemen en kunnen we die weer gezellig met de kinderen planten.

Voorjaarsbloeiers

De allervroegste soorten zijn bolgewassen. De reden daarvoor is simpel. Ze hebben in het voorgaande jaar al voedingsstoffen opgeslagen en kunnen op deze reserve omhoog schieten, in principe zelfs zonder licht en water. Veelal zijn het geen inheemse soorten, maar vooral aangeplant en verwilderd op landgoederen, de zogenaamde stinzenflora. Maar daarom niet minder mooi!

Ze worden op de voet gevolgd door de bosflora, waaronder dus de bosanemoon. Ook bij hen is dat niet zonder reden. Zij moeten namelijk vroeg groeien en bloeien, want even later komen de bomen in blad en is er onvoldoende licht in het bos.

Kortom, het vroege voorjaar biedt veel kleurrijks voor de natuurfotograaf. Dus laat je creativiteit de vrije loop.

Bloeiende bloemen in het voorjaar

Wat lijkt het al weer lang geleden dat de tuin er zo uitzag. Alles nog volop groen, de hortensia’s nog mooi op kleur.

De hortensia ‘Endless Summer’ doet zijn naam eer aan, want hij bloeit al vroeg in mei tot in de herfst. Hij mag, in tegenstelling tot vele andere hortensia’s, in het vroege voorjaar terug geknipt worden en bloeit dan hetzelfde jaar op de nieuwe uitlopers.

De bloemhoofden van de hortensia’s laat ik er de hele winter aanzitten. Dit doe ik om het invriezen van de volgende knoppen, die het jaar erop weer bloeien, te voorkomen. Het is ook erg mooi als de uitgebloeide bloemhoofden met rijp of sneeuw bedekt zijn.

Lentebloemen

Stel, de winter komt aan zijn einde, het wordt weer warmer, de dagen worden langer en de lammetjes staan weer in de wei. Blaadjes aan de bomen, de lentebloemen komen weer tussen de grassprieten tevoorschijn en iedereen loopt weer vrolijk op straat. Het is lente!

Na de voorjaarsschoonmaak wil je ook het lentegevoel in huis krijgen, maar heb je geen zin om de inboedel te veranderen. Hoe ga je dat dan doen? Dat kan op een simpele manier: haal lentebloemen in huis! Kies een paar hoge en lage vazen en stel bloemen samen met veel kleur en voor je het weet is de huiskamer lente klaar!

 

Lentebloemen boeket

Vind je de boeketten die de bloemist altijd samenstelt saai? Geen nood! Wat dacht je ervan om zelf een boeket van lentebloemen te maken? Maak ruige bloemstukken die het idee geven alsof jij zelf de lentebloemen in de wei hebt geplukt. Alleen hoe creëer je dat?

Voila! Het boeket is af. Een handige tip om te weten. Wil je narcissen aan je bloemstuk toevoegen? Vergeet niet snijbloemenvoeding in het water te doen. Door een chemische reactie in het water kunnen andere bloemen doodgaan. De voeding neutraliseert het water en zo kun je met een gerust hart narcissen aan je lentebloemen toevoegen!

Voor meer foto’s zie hier.