We konden weer buiten spelen. Helaas door de storm is het deze week lastig maar vorige week waren de kinderen zo blij dat zij weer naar buiten konden en heerlijk konden spelen. Lekker rennen over het schoolplein van het Palet, van de glijbaan afglijden en lekker voetballen achter het voetbal hek.

Na heel veel regen is het weer mooi weer om lekker te spelen. De kinderen vinden dat geweldig. De hele dag kunnen ze wel in de zandbak met diertjes en tractors spelen.

Gezondheid

Voor een goede gezondheid en weerstand op te bouwen is het goed dat de kinderen regelmatig buiten spelen.

De meeste kinderen vinden het heerlijk om buiten te zijn. De frisse lucht is natuurlijk heel gezond, maar actief spelen helpt ook om overgewicht te voorkomen en het is goed voor de motorische ontwikkeling. Door met andere kinderen buiten te spelen wordt je kind sociaal sterker.

Jonge kinderen

Jonge kinderen weten nog niet goed wat gevaar is. Het is daarom verstandig om in de buurt te zijn en op je kind te letten. Voor kinderen is het heerlijk om de wereld al spelend te ontdekken. Als je voortdurend verbiedt wat je kind wil gaan doen, leert het niet zelf om risico’s te onderscheiden. Een vertrouwde en begrensde omgeving is daarom de ideale speelplek voor jongere kinderen.

Wat is er buiten te doen?

Kinderen vinden het vooral fijn om te fietsen, te voetballen, te skaten, buitenspelletjes te doen, verstoppertje te spelen en naar een speeltuin te gaan. Ga ook eens naar een plek waar je kind kan spelen met zand, water en takken, of boomstammen waar je op kunt klimmen. Op zo’n plek kunnen kinderen hun fantasie goed gebruiken.

Risico’s leren inschatten

Het is belangrijk dat kinderen tijdens het spelen de ruimte krijgen om te ontdekken. Zo leren ze om risico’s in te schatten en ze verleggen hun grenzen. Kinderen vinden het leuk om risicovol te spelen omdat ze hierbij opwinding, spanning en trots ervaren. Natuurlijk moet je kinderen beschermen tegen risico’s. Maar een bult of een schaafwond is vaak helemaal niet erg. Sterker nog, er zitten zelfs voordelen aan risicovol spelen, want het het vergroot het zelfvertrouwen en het doorzettingsvermogen van je kind.

Weerbaarheid

Uiteraard moeten kinderen nooit iets tegen hun zin doen en mogen ze nooit met iemand meegaan die ze niet kennen. Het is belangrijk dat je dit goed uitlegt, maar maak je kind niet bang. Je kunt de weerbaarheid van je kind ook vergroten door een sport als judo.

Voor meer buiten foto’s zie hier.