De kinderen van Jillz Kinderdagverblijf zijn echte buitenkinderen. Ze spelen het liefst de hele dag buiten in onze groene ontdekkingstuin, onze natuurlijke tuin.

Vooral slakken zijn heel erg in trek bij de kinderen.

Natuurlijke tuin

In onze natuurlijke ontdekkingstuin, kunnen de buitenkinderen zich heerlijk vermaken. De kinderen kunnen ravotten, ontdekken maar ook lekker samen spelen in bijvoorbeeld de zandbak.

Want ook die is heel erg in trek. De boomstammetjes en autobanden vinden de kinderen leuk om op te klimmen of zitten. Met de autobanden doen ze nog meer leuke dingen. Ze stapelen ze, ze plaatsen ze achter elkaar, ze gaan erin zitten. Erg leuk en creatief zijn ze.

Slakken

Het slakkenhuis is een schelp die onderdeel is van het lichaam van een slak. Het is een uitwendig of exoskelet dat niet alleen dient voor de aanhechting van spieren maar ook bescherming biedt tegen predatoren en mechanische schade. Bij landslakkensoorten en bepaalde zeeslakkensoorten die vooral boven de waterlijn leven levert de schelp de nodige bescherming tegen de zon en uitdroging.

Het slakkenhuis is opgebouwd uit verschillende lagen en is doorgaans gemaakt van calciumcarbonaat dat wordt afgezet in een organische matrix van conchyoline dat verwant is aan chitine. De schelp wordt afgescheiden door een orgaan dat de mantel wordt genoemd.

De meeste slakken hebben een schelp maar een aantal groepen hebben er geen of hebben een rudimentaire inwendige schelp. Deze groepen worden naaktslakken genoemd maar deze term verwijst naar vele niet-verwante groepen. Slakken met een huis worden ook wel huisjesslakken genoemd, waarvoor hetzelfde geldt: de term omvat vele niet-verwante groepen van soorten.

De schelp bestaat meestal uit één stuk en is doorgaans in een spiraal gewonden.

Warme weer

Hopelijk blijft het nog lang mooi weer en kunnen de kinderen nog lang buitenspelen.

Voor meer foto’s zie hier.