Met dit heerlijke weer kunnen we weer vaker en langer buitenspelen. De kinderen genieten daar altijd weer volop van.

De meeste kinderen vinden het heerlijk om buiten te spelen. De frisse lucht is natuurlijk heel gezond, maar actief spelen helpt ook om overgewicht te voorkomen en het is goed voor de motorische ontwikkeling. Door met andere kinderen buiten te spelen wordt je kind sociaal sterker.

Jonge kinderen

Jonge kinderen weten nog niet goed wat gevaar is. Het is daarom verstandig om in de buurt te zijn en op je kind te letten. Voor kinderen is het heerlijk om de wereld al spelend te ontdekken. Als je voortdurend verbiedt wat je kind wil gaan doen, leert het niet zelf om risico’s te onderscheiden. Een vertrouwde en begrensde omgeving is daarom de ideale speelplek voor jongere kinderen.

Risico’s leren inschatten

Het is belangrijk dat kinderen tijdens het spelen de ruimte krijgen om te ontdekken. Zo leren ze om risico’s in te schatten en ze verleggen hun grenzen. Kinderen vinden het leuk om risicovol te spelen omdat ze hierbij opwinding, spanning en trots ervaren. Natuurlijk moet je kinderen beschermen tegen risico’s. Maar een bult of een schaafwond is vaak helemaal niet erg. Sterker nog, er zitten zelfs voordelen aan risicovol spelen, want het het vergroot het zelfvertrouwen en het doorzettingsvermogen van je kind.

Weerbaarheid

Uiteraard moeten kinderen nooit iets tegen hun zin doen en mogen ze nooit met iemand meegaan die ze niet kennen. Het is belangrijk dat je dit goed uitlegt, maar maak je kind niet bang.

Voor meer foto’s zie hier.