We vieren deze week met de kinderen carnaval op het kinderdagverblijf. De kinderen mogen zich verkleden. We gaan dan o.a. dansen en schminken.

Dit jaar vieren we elke dag carnaval op het kinderdagverblijf van maandag 12 februari tot en met vrijdag 16 januari 2018.

Dansen en schminken

Carnaval op het kinderdagverblijf is altijd weer een gezellig en leuk feest voor de kinderen. Alle kinderen mogen verkleed komen en als ze geen verkleed kleding hebben, heeft Jillz Kinderdagverblijf het wel. Als de kinderen willen mogen ze geschminkt worden. Ik heb al een vlinder gezien, Badman, Spiderman, en nog veel meer leuke gezichtjes.

Dan gaat de muziek aan en kunnen alle kinderen lekker dansen en zich uitleven op de dansvloer. Iedereen danst met elkaar of houdt zijn handjes vast of danst lekker alleen. Soms heb je ook geen zin in dansen of schminken en dat is helemaal niet erg. Je mag doen waar jij zin in hebt, alles mag niks hoeft.

Carnaval

Oorspronkelijk is Carnaval een Katholiek feest. Carnaval wordt gevierd op de drie dagen voor Aswoensdag. Traditioneel gezien duurt het feest drie dagen, van zondag tot en met dinsdag, maar in praktijk zie je dat de feesten meestal al op vrijdag beginnen. De naam Carnaval komt waarschijnlijk uit het Latijn. Carne vale betekent namelijk zoiets als afscheid van het vlees.

In Nederland staat het Rijnlands Carnaval vooral bekent om zijn vele Carnavalsverenigingen. Deze verenigingen hebben een lange traditie en hebben vaak een eigen Prins en Raad van elf. Ze hebben hun eigen praalwagen voor de optocht en organiseren ook hun eigen feesten. Het Rijnlands carnaval kenmerkt zich door zijn kleuren: rood, geel en groen. In het Rijnlands Carnaval is het kostuum erg belangrijk en daar besteed men dan ook veel geld en tijd aan. Tevens ligt de nadruk hier ook op schmink. Voordat Carnaval begint worden er veel verschillende Carnavalbals georganiseerd, feesten voordat het echt Carnaval is.

Oorsprong

Carnaval was oorspronkelijk een eetfestijn. Op dinsdag, de dag voor het vasten, werd al het vet wat er nog in huis lag opgemaakt. De Romeinen vierden een soortgelijk feest, het feest van de Saturnaliën genoemd. Hier stond het eten en drinken ook centraal. Dit feest werd gevierd op de zonnewende van 21 december van ieder jaar.

Voor meer foto’s zie hier.