Jillz Kinderdagverblijf is altijd erg creatief met de kinderen bezig.
Creatieve ontwikkeling
Dit betekent dat een kind moet kunnen experimenteren. Het moet allerlei materialen kunnen uitproberen. Het kind moet ervaren dat materialen verschillend aanvoelen, dat een soort materiaal voor verschillende dingen kan worden gebruikt, het moet kunnen ruiken, voelen en eventueel proeven. Het kind moet zijn gang kunnen gaan, zonder dat het van buitenaf steeds wordt geremd. Als we een plakwerkje maken en een kind smeert veel lijm erop, dan mag dat. Wel houden we in de gaten dat het niet echt de spuigaten uitloopt; het werkje moet nog wel kunnen drogen of van de tafel af worden gehaald.
Creativiteit is de natuurlijke aandrang en de vaardigheid om nieuwe dingen tot stand te brengen, bovendien kan een kind er zijn of haar emoties in kwijt. Door kinderen de vrijheid te geven om te experimenteren komen ze tot nieuwe inzichten en ontwikkelen ze een bredere kijk op de wereld om hen heen. Jillz Kinderdagverblijf vindt het belangrijk om kinderen zoveel mogelijk ruimte te geven om zelf te ontdekken en zelf te creëren.
In alle facetten van het leven kun je terugvallen op je creatief denkvermogen. Recent wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat beoefening van creativiteit ook het logisch denken bevorderd. Reden genoeg om een kind zo vroeg mogelijk te laten kennismaken met een creatieve en onderzoekende omgeving.
Ontwikkelingsgebieden
Een kind dat zich creatief ontwikkelt, ontwikkelt zich op meerdere ontwikkelingsgebieden tegelijk. Het ontwikkelt naast zijn creativiteit en fantasie, ook zijn fijne motoriek waarbij de oog-hand-coördinatie vaak heel belangrijk is.
Leidsters laten kinderen (met name na de activiteit) taal gebruiken en zelf nadenken en ze gebruiken zelf ook veel taal. “Wat heb je geschilderd? Welke kleuren heb je gebruikt? Vertel eens iets over …” “Ja, ik zie het. Deze rode is heel groot. Wat in jouw tekening is heel klein?” “O, het lukt niet? En nu?” Het kind wordt uitgedaagd om zelf een oplossing te bedenken.
Elk kind doet datgene zelf wat het zelf kan waardoor zijn zelfredzaamheid wordt aangesproken.
Het kind dat zijn verfschort niet dicht krijgt, kan een ander kind vragen om hem te helpen. Dit bevordert tevens het sociale gebeuren onderling.
Door het diverse aanbod aan creatieve materialen en technieken doet een kind allerlei ervaringen op met zijn zintuigen.
Voor meer foto’s zie hier.