Vandaag is het vier oktober en dan is het dierendag. Omdat we hier iets mee willen doen voor de kinderen mochten de kinderen deze hele week hun lievelingsknuffel mee naar Jillz Kinderdagverblijf nemen.

Dieren dag ook wel Werelddierendag genoemd is een dag die wereldwijd op de agenda staat als een moment waarop extra aandacht wordt besteed aan de dieren Dierendag valt jaarlijks op 4 oktober.

Knuffels mee

Omdat het dierendag is mochten alle kinderen deze hele week hun lievelingsknuffel mee nemen. In de ochtend hebben we dan ook een leuke activiteit met de knuffels gedaan.

De mooiste en liefste knuffels kwamen er voorbij. Een varkentje, een konijn, wasbeertje en nog veel meer.

Dit jaar valt dieren dag gelijk met de aftrap van de kinderboekenweek.

Kinderboekenweek

Vandaag vier oktober is de aftrap van de kinderboekenweek. De hele week staat dan in het teken van voorlezen.

Het thema bij Jillz is herfst en dieren.

Voorlezen is erg belangrijk voor kinderen hierdoor

Van 4 t/m 15 oktober zal er dagelijks een

”voorleesontbijt”  gehouden worden op de groep.

Tijdens het fruitmoment zullen de pedagogisch medewerkers interactief voorlezen.

Waarom is voorlezen zo belangrijk

Voorlezen is niet alleen leuk maar kan ook een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van een kind. Jonge kinderen leren enorm veel van voorlezen. In de eerste plaats is voorlezen heel goed voor de taalontwikkeling. Kinderen leren nieuwe woorden tijdens het voorlezen en ze leren hoe een goede zin opgebouwd is. En door met het kind ook te praten over het boek, wordt het kind ook gestimuleerd actief met taal aan de slag te gaan

In de tweede plaats leren kinderen goed luisteren wanneer ze voorgelezen worden en zich te concentreren. Voorlezen stimuleert de fantasie van het kind ook.

Afhankelijk van het onderwerp van het boek leert het kind ook veel over de wereld om zich heen, waardoor hij/zij meer grip krijgt op de directe wereld om zich heen. Voorlezen over een onderwerp waar het kind op dat moment erg mee bezig is (angst, dood, ziekenhuisopname etcetera) kan ook steun bieden en een goede manier zijn om met het kind in gesprek te komen over deze onderwerpen.

Maar ook het gevoel van veiligheid dat kinderen krijgen, het plezier dat kinderen beleven aan het voorlezen en de exclusieve aandacht die ze krijgen tijdens het voorlezen, zijn van belang voor de ontwikkeling van het kind. En het samen lezen van een boek kan ook helpen rust en regelmaat te brengen. Kinderen komen tot rust tijdens het voorlezen en door op vaste tijden voor te lezen kan er regelmaat en vaste structuur in de dag geboden worden. Zo kan voorlezen een goed onderdeel zijn van het ritueel voor het slapen gaan.

Voor meer foto’s zie hier.