Ook met de kleine dreumes doen we veel activiteiten om zo hun fijne motoriek te ontwikkelen. Je kan al heel veel leren aan dreumes. Ze vinden het erg leuk om van alles te absorberen.
Vanaf wanneer is je kind een dreumes?
Wat wordt eigenlijk bedoeld met een ‘dreumes’?
De dreumestijd loopt eigenlijk vanaf een jaar tot anderhalf-twee jaar
Met een dreumes wordt een kind bedoeld dat heel duidelijk geen baby meer is, maar die ook nog geen peutergedrag vertoont. Bij sommige kinderen begint de peutertijd prompt als ze anderhalf zijn, bij anderen beginnen de dwarse buien wat later. Daarom loopt de dreumestijd ook nog wel door tot twee jaar.
In deze periode maakt een kind een grote ontwikkeling door
Motorisch gebeurt er veel. Je kind leert lopen, trap klimmen, klauteren, hollen, dansen en hij begint allerlei gymnastische toeren uit te halen. Hij klimt overal op en ontdekt deurtjes en laatjes die open kunnen. Een dreumes begint ook zijn eerste woordjes te zeggen en soms zelfs al heel kleine zinnetjes.
Het gedrag van een dreumes is over het algemeen vrij gezellig
Het woordje ‘ja’ past bij hem. Als je een vraag stelt ‘Ga je mee wandelen?’ zegt hij vaak ‘ja’. Het woordje is vrij gemakkelijk te zeggen, en er komt altijd een leuke reactie van mama of papa op als je ‘ja’ zegt. Dat heeft een dreumes al snel in de gaten. Volwassen buitenstaanders vinden een dreumes ook vaak leuk. Zo’n kleine hummel die net kan lopen, af en toe nog een beetje loopt te wankelen of omvalt, en die nog volop in het dikke babyvet zit, is ook ontroerend om te zien. Toch zijn er ook dreumesen die af en toe al een flinke woedeaanval kunnen krijgen. Temperamentvolle kinderen zijn dan als ze een jaar oud zijn prompt baby-af!
Veel kinderen zijn dol op knutselen. We maken dan ook verschillende knutselwerkjes met de kinderen. We werken met verschillende materialen en vormen.
Fijne motoriek
Met scheerschuimspelen is erg leuk en grappig. Maar de kinderen leren er ook wat van. Je leert je fijne motoriek te ontwikkelen maar ook met verschillende materialen te werken. en wat voor kleur het allemaal kan geven. Scheerschuim is bv heerlijk om door heen te gaan met je handen. sommige kinderen vinden het heerlijk en genieten ervan maar je hebt ook kinderen die het vies vinden als ze iets aan je handen hebben.wat je niet zo makkelijk ervan af kan krijgen.
De basis van de fijne motoriek wordt al vroeg gelegd: je baby grijpt naar alles wat los en vast zit. Eerst met zijn hele hand, wat later met duim en wijsvinger. Die motorische vaardigheden breiden zich steeds meer uit, tot de kleinste voorwerpen niet meer veilig zijn voor je kind.
Wat is fijne motoriek?
Motoriek is het vermogen om te bewegen. Hierbij is er een onderscheid tussen de grove en fijne motoriek. De grove motoriek gaat over grove bewegingen, zoals zwaaien, wijzen, rollen, kruipen en lopen. Bij de fijne motoriek draait het allemaal om de fijne bewegingen: tekenen, knippen, met een lepel eten of het vasthouden van een potlood.
Voelen, aanraken en vastpakken: al deze vaardigheden helpen bij de ontwikkeling van de fijne motoriek. Tegelijkertijd worden ook de zintuigen getraind: tijdens het aanraken en vastpakken van voorwerpen ontwikkelt je baby ook zijn tastzin. De motorische ontwikkeling én de zintuigelijke ontwikkeling gaan dus hand in hand.
Ontwikkeling fijne motoriek
Langzaam maar zeker krijgt je kind er steeds meer motorische vaardigheden bij. Grijpt of slaat hij eerst nog ongecontroleerd, met zes maanden pakt hij al voorwerpen op mét gebruik van zijn duim, en onderzoekt hij ze grondig. Een paar maanden later krijgt hij de pincetgreep onder de knie en pakt hij zonder problemen een rozijntje van de grond. De pincetgreep is het oppakken van iets kleins met duim en wijsvinger. De eerste stappen in de ontwikkeling van de fijne motoriek zijn gezet.
Eigen ontwikkeling
We knutselen erg vaak met de kinderen. De meeste kinderen vinden het erg leuk om te doen, en als ze er geen zin in hebben dan hoeft het natuurlijk niet.We laten de kinderen zelf hun creaties maken, het hoeft niet precies te zijn hoe wij dat willen. Zo kunnen ze zich zelf ontwikkelen en ontdekken op hun eigen tempo.
Leuke, en grappige knutselwerkjes zien, klik hier.
Kinderopvang Amstelveen
Jillz is al 12 jaar een betrouwbare kinderopvang in Amstelveen. Mocht u meer informatie willen ontvangen dan kunt u mailen naar info@jillzkinderdagverblijf.nl.
Aanmelden Jillz Kinderdagverblijf
Om u aan te melden klik hier op Aanmelden/registreren.
Facebook Jillz Kinderdagverblijf
Voor foto’s op Jillz Kinderdagverblijf Facebook pagina. Meer foto’s van onze nieuwjaarsgroet zie op Facebook en Instagram.
Instagram Jillz Kinderdagverblijf
Of volg ons op Instagram Jillz Kinderdagverblijf.