In de gymzaal van het Palet zijn de kinderen over een evenwichtsbalk gaan lopen om zo verschillende balans oefeningen te leren.
Ontdek waarom het ontwikkelen van een goede balans de basis vormt voor ontzettend veel vaardigheden in het dagelijks leven zo kan het ontwikkelen van een goede balans nu bijdragen aan een goede kwaliteit van leven in de toekomst.
Peuter balans
Balanceren is niet zo eenvoudig als het lijkt! Balanceren is een complex proces waarbij een groot aantal spieren over ons hele lichaam wordt gebruikt en het vereist continue bijsturing. Wij geloven dat als jij beter begrijpt hoe jouw kind zich ontwikkelt dat je dan ook beter in staat bent om de soms verwarrende junglereis naar een leven lang gezond bewegen samen succesvol te volbrengen. Eén van de facetten van ontwikkeling waar veel over te leren is, is balans
Wat is balans?
Balans voelt voor ons [volwassenen] natuurlijk aan, Maar wist je dat daar een heel complex leerproces aan vooraf gaat? Daarbij werken grote groepen spieren in harmonie samen om de houding te reguleren en te corrigeren. Het dicteert ons vermogen om bijna alles te doen, van zitten en staan tot lopen en een bal trappen. In de grote competentie matrix wordt balans niet als specifieke vaardigheid benoemd. Balans is zo’n breed begrip dat wij het evenwichtsvermogen noemen. Onder deze noemer sluit het aan bij andere overkoepelende beweegvermogens zoals oriëntatievermogen, reactievermogen, koppelingsvermogen en ritmischvermogen. Al deze beweegvermogens tezamen maken dat je kind taken effectief kan uitvoeren en minder snel vermoeid raakt. Hiermee zal het een goede fysieke ontwikkeling bevorderen.
De basis van goede balans
Lichamelijke ontwikkeling
Balans (of dus eigenlijk evenwichtsvermogen) ligt ten grondslag aan vrijwel alle (atletische) vaardigheden van jouw kind. Met een goede balans kan het bijvoorbeeld leren snowboarden, maar ook in staat zijn bij een klein duwtje op het schoolplein niet direct te vallen en zich pijn te doen. De basis voor een goede balans wordt al gelegd als jouw kind nog heel erg jong is. Al tijdens de zwangerschap en daarna – als baby – ontwikkelt jouw kind zich lichamelijk door o.a. groei van botten en spieren, maar ook de basis verbindingen in de hersenen worden gelegd en versterkt. Deze ontwikkelingen tezamen helpen het lichaam van jouw kind zich voor te bereiden op het balanceren. Om laten dingen als staan, rennen, springen en zitten goed te kunnen. Waarschijnlijk heb je hier al mee geholpen zonder dit bewust te weten. Bijvoorbeeld, elke keer dat je je baby op zijn/haar buik neerlegde om te spelen, hielp je hem/haar met het ontwikkelen van spierspanning en core-stability. Ook zorgde je voor gezonde botten van je kind met moedermelk of flesvoeding. De eerste 1000 dagen van jouw kind zijn extreem belangrijk voor de verdere ontwikkeling en kwaliteit van leven.
Sensorische verwerking
Sensorische verwerking is het vermogen om input (prikkels) van ogen, oren, neus, huid en zelfs mond te verwerken om de wereld om ons heen te verkennen. Zonder dit zou je kind niet in staat zijn om te reageren op krachten van buitenaf en het evenwicht te bewaren in verschillende situaties. Alle zintuigen werken in harmonie samen om een beter begrip te geven van hoe om te gaan met de wereld. Als er belemmeringen zijn bij een van deze zintuigen, kan dit beperkingen veroorzaken bij andere vaardigheden en beweegvermogens zoals balanceren en daardoor vaardigheden in het dagelijks leven bemoeilijken.
Houding
Een verminderde lichaamshouding kan bewegen lastiger maken wat op haar beurt weer het zelfvertrouwen kan beïnvloeden. Bijvoorbeeld doordat een kind moeite kan hebben om leeftijdsgenoten bij te houden. Met een goede houding kunnen we taken beter uitvoeren met minder inspanning en met minder nadelige effecten op ons lichaam. De houding van een persoon wordt beschreven als de uitlijning van hun lichaamsdelen in relatie tot elkaar en in relatie tot krachten van buitenaf. Elke beweging vraagt om een andere uitlijning van gewrichten ten overstaande van elkaar. Veel houdingen vragen daarbij om een basis spierspanning. Voor een sterk lijf is deze spanning relatief makkelijker dan voor een minder geoefend lijf. Door veel te spelen ontwikkelt jouw kind meer spierkracht waardoor het makkelijker wordt om de houding te veranderen en wordt het lichter om een houding langer vast te houden. Daarbij ontwikkelt jouw kind door veel te bewegen kind super snelle houdingsreflexen waardoor hij/ zijn beter zal zijn balans te behouden. Voordat je kind zelf kan spelen kun jij jouw baby al helpen zijn houdingscontrole te ontwikkelen met allerlei oefeningen en spelletjes.
Tip: Stimuleer jouw peuter om geregeld liggend op de buik te spelen. Dit versterkt de rugspieren die van groot belang zijn voor een goede houding.
Motorische vaardigheden
De motorische ontwikkeling van een kind is een sleutelfactor voor hun balans. Grof motorische vaardigheden zijn de vaardigheden die nodig zijn om grote spiergroepen te beheersen die lichaamsdelen zoals de romp en de armen en benen bewegen. Het evenwichtsvermogen is essentieel voor het leren van grof motorische vaardigheden, deze grote spiergroepen brengen het lichaam snel in onbalans. Snelle houdingsreflexen kunnen dan helpen de beweging efficiënt te corrigeren. In tegenstelling tot de grove motoriek wordt de fijne motorische motoriek gebruikt bij bijvoorbeeld creatieve activiteiten, zoals knippen, tekenen en schrijven. De ontwikkeling van deze taken worden ook beïnvloed door het evenwichtsvermogen van een kind. Een verminderde grove motoriek kan gevolgen hebben voor het uitvoeren van fijn motorische taken. Daarmee heeft ook een toekomstige kunstenaar of musicus ook baat bij een goede grof motorische ontwikkeling en het ontwikkeling van het evenwichtsvermogen.
Kinderopvang Amstelveen
Jillz Kinderdagverblijf is al 13 jaar een betrouwbare kinderopvang in Amstelveen. Jillz Kinderdagverblijf is een kleinschalige opvang voor kinderen van 0-4 jaar oud. Jillz Kinderdagverblijf heeft 2 groepen. Mocht u meer informatie willen ontvangen dan kunt u mailen naar info@jillzkinderdagverblijf.nl.
Kinderdagverblijf Amstelveen Lindenlaan
Wij zijn al 13 jaar een betrouwbare kinderopvang in Amstelveen. Dit is een kleinschalige opvang voor kinderen van 0-4 jaar oud. Mocht u meer informatie willen ontvangen dan kunt u mailen naar info@jillzkinderdagverblijf.nl.
Kinderopvang Amstelveen Benderslaan
Jillz kdv is al 13 jaar een betrouwbare kinderopvang in Amstelveen. Dit is een kleinschalige opvang voor kinderen van 2-4 jaar oud. Mocht u meer informatie willen ontvangen dan kunt u mailen naar info@jillzkinderdagverblijf.nl.
Aanmelden Jillz Kinderdagverblijf
Om u aan te melden klik hier op Aanmelden/registreren.
Facebook Jillz Kinderdagverblijf
Voor foto’s op Jillz Kinderdagverblijf Facebook pagina. Meer foto’s van onze nieuwjaarsgroet zie op Facebook en Instagram.
Instagram Jillz Kinderdagverblijf
Of volg ons op Instagram Jillz Kinderdagverblijf.