Vandaag kwam voor de feestweek een gitarist langs. Hij zong allemaal liedjes met de kinderen en daarna mochten de kinderen zelfs op een gitaar spelen. De gitarist geeft al jaren les aan kinderen en volwassenen bij LG gitar. Eerst hebben we liedjes gezongen en speelde de gitarist mee. Daarna mochten de kinderen zelf liedjes bedenken en speelde hij het mee. Het ging zo goed dat we In de manneschijn op een rockbeat hebben gezongen. Zo wat klonk dat leuk. De kinderen wilde alleen maar meer spelen en zingen.

Daarna mochten de kinderen op 2 kindergitaren oefenen. Dat was natuurlijk prachtig. sommige vonden het zo leuk dat ze er niet vanaf wilde.

Muziekbeleving is een indrukwekkende ervaring

Iedereen heeft van nature aanleg om van muziek te kunnen genieten, een bijzonder gegeven. Maar écht bijzonder is de mate waarin de muzikale ‘taal’ bij jonge kinderen ontwikkeld is, en klaar ligt. Door live muziek te beleven worden kinderen geraakt, geprikkeld en uitgedaagd. William Shakespeare vatte het zo op: “If music be the food of love, play on”.

Jonge kind en cultuur

Kinderen en jonge, getalenteerde musici kunnen veel van elkaar leren. In een veilige omgeving delen ze over en weer verwondering, opwinding en verstilling. De schoonheid van muziek laat barrières verdwijnen, zorgt voor authentieke expressie en creëert saamhorigheid en betekenisvolle (inter)actie. Dit stimuleert kinderen om te communiceren, zichzelf en de wereld te ontdekken en te groeien in de zin van wie ze zijn.

Voor meer foto’s zie hier.