Op het schoolplein staat een groene tuin. Hier mogen wij ook gebruik van maken en naar kijken hoe de groente en fruit groeit.

Groene opvang

In de kinderopvang gaat het thema gezondheid steeds meer leven. Natuurlijke (groene) kinderopvang, goede voeding en voldoende bewegen dragen bij aan de gezondheid van zowel de kinderen als de pedagogisch medewerkers. Dit hebben we onder andere gedaan door een biologisch tuintje met de kinderen aan te leggen. En van onze tuin een ontdekkingstuin te maken met veel uitdagingen. Want bewegen, gezond eten en buiten spelen zijn belangrijk voor de sociaal-emotionele, cognitieve en fysieke ontwikkeling van kinderen.

Gezonde voeding

Gezonde voeding vinden we heel belangrijk, als de kinderen van jongs af aan leren hoe en wat ze allemaal kunnen eten worden het vaak goede eters. Ook om te zien waar het eten vandaan komt is erg belangrijk. We leren de kinderen dan ook dat via een zaadje een lekkere groente of fruit uit kan komen. Dagelijks lopen we dan even langs het groene tuin om te kijken of het al gegroeid is. Laatst hebben we nog sperziebonen uit onze eigen tuin gegeten. En heerlijk dat ze waren.

Gezond opgroeien

De gezondheid van jonge kinderen bevorderen heeft voordelen. Jong geleerd is immers oud gedaan. (On)gezonde gewoontes en gebruiken worden voor een groot deel bepaald door opvoeding en ervaringen in de kindertijd. Uit onderzoek blijkt dat ongezond gedrag op jonge leeftijd ook op latere leeftijd tot gezondheidsproblemen kan leiden. Bovendien hebben gezonde mensen over het algemeen een betere kwaliteit van leven. Ze kunnen langer en beter participeren in de maatschappij . Het aanleren van gezond gedrag kan dan ook het beste zo jong mogelijk beginnen.

Voor meer foto’s zie hier.