De kinderen hebben groente geplukt. De kinderen hebben uit ons eigen groente tuintje paprika en tomaten geplukt.

We hebben eerst goed naar beide planten gekeken. Wat zie je, hoe ruikt het en wat is het? Daarna hebben we voorzichtig de groente geplukt, een voor een hebben we ze voorzichtig eraf gehaald. De leidsters hebben de groente geplukt gewassen en in stukjes gesneden. De kinderen vonden ze heerlijk van smaak.

Paprika oogsten

De zoete paprika en de hete peper zijn plantkundig gezien hetzelfde, de Latijnse naam voor paprika en peper is Capsicum. In catalogi leiden verschillende namen nog wel eens tot verwarring: zoete peper, hete peper.

Een paprika is een kruidachtige, niet winterharde plant. Eigenlijk is ze een heester en de paprika zelf is een bes. Een paprika is onrijp ook eetbaar; ze is dan minder zoet en eerder kruidig met een klein bittertje. Groen is altijd onrijp (rijpe groene paprika’s bestaan niet), maar een onrijpe kleur kan ook paars, lila, chocoladebruin of crèmewit zijn.

Welke kleur onrijpe paprika je dus ook hebt, ze zal altijd van kleur veranderen bij rijping, en zo weet je dus ook gelijk wanneer een paprika rijp is. Alle onrijpe paprika’s zijn dus prima te eten, want de groene paprika’s die in de winkel kunt kopen zijn onrijpe paprika’s. Onrijpe donkergroene paprika’s zijn het meest kruidig en hebben duidelijk een bittere smaak.

Tomaten plukken

Daarna hebben de kinderen tomaten geplukt. Er hingen er al heel veel aan en ze zagen er heerlijk rood en mooi uit.

Voedingswaarde van tomaten

Tomaten zijn erg gezond, ze zitten boordevol met vitamines en antioxidanten. Deze beschermen ons lichaam tegen schadelijke invloeden van buitenaf. De tomaten helpen de hersenen, spieren, lever en nieren bij het gezond houden van het lichaam. Tomaten kunnen dus veel betekenen voor je gezondheid. Onder andere vitamine A bevatten tomaten, dit is belangrijk voor het gezichtsvermogen, de groei, gezonde botten, tanden, huid en haar en vooral je weerstand.

Voor meer foto’s zie hier.