Gym, of te wel bewegen is heel goed voor kinderen. Ze kunnen zo klein ze al zijn met gym beginnen. Het is namelijk goed voor hun ontwikkeling, voor de motorische ontwikkeling van kinderen gaat daar mee vooruit.

Buiten spelen

Dat regelmatig buitenspelen belangrijk is voor kinderen, weten we allemaal. Maar wat is er precies zo goed aan? Hoe zorg je dat je kind naar buiten gaat om te spelen in plaats van dat gehang binnen? En op welke leeftijd kan je kind zelfstandig buiten spelen en hoe bereid je hem hierop voor? Rennen, springen, graven in het zand… Buitenspelen is niet alleen goed voor kinderen vanwege de frisse lucht, maar er zijn nog veel meer redenen om je kind dagelijks minstens een uur buiten te laten bewegen. Om maar wat te noemen buitenspelen maakt een kind sterker en socialer. Verder is beweging goed voor de gezondheid: het voorkomt overgewicht en verlaagt het stressniveau. Bij basisschoolkinderen verhoogt buitenspelen ook nog eens de leerprestaties en de cognitieve ontwikkeling. Vooral jongens die vaak net iets minder goed kunnen stilzitten, hebben er echt wat aan om dagelijks buiten uit te razen. En dat geldt ook voor heel jonge kinderen.

Daarom proberen we minimaal 1x per dag met de kinderen naar buiten te gaan. En dat vinden de kinderen heerlijk.

Bewegen

Bewegen en Gym is goed voor iedereen, dus ook voor de allerkleinste. Daarom hebben we verschillende klimblokken voor de kinderen op de groep. De kinderen kunnen er vanaf kruipen, rollen of glijden. Je kan er van alles mee doen, achter elkaar plaatsen of in een vierkant, dat is het leukste van die blokken dat je er van alles mee kan.

De kinderen vonden het gelijk hartstikke leuk, ze gingen meteen op onderzoek uit, wat een ontdekking deden ze allemaal.

Beweegrichtlijn voor kinderen
  • Bewegen is goed, maar meer bewegen is nog beter.
  • Doe minstens elke dag een uur aan matig intensieve inspanning, zoals fietsen, wandelen of zwemmen. …
  • Doe minstens driemaal per week spier- en botversterkende activiteiten, zoals springen, dansen of krachtoefeningen.
  • Voorkom veel stilzitten.

Voor meer foto’s zie hier.