De kinderen hebben een maatlat gemaakt om te kijken, hoe lang ben ik? Erg leuk vonden de kinderen omdat te maken en elkaar te meten. We hebben van een stuk papier een maatlint gemaakt. De hebben we precies op 1 meter opgehangen. Daarna konden alle kinderen er tegenaan staan en werd hun maat opgemeten.

Hoe lang wordt mijn kind?

Hoe lang wordt mijn kind? Ben jij benieuwd hoe lang je kind wordt als volwassene? Er zijn drie verschillende methodes waarmee je de lengte van je kind kunt berekenen. Wij zetten ze voor je op een rijtje.

Bijna alle (aanstaande) ouders fantaseren over hoe hun kind er later uit zal zien. Eén vraag die hierbij altijd wordt meegenomen is ‘Hoe lang wordt mijn kind?’.
De lengte van je kind wordt voor ongeveer 80% bepaald door genetische factoren. Dit betekent dat kleine ouders over het algemeen kleine kinderen krijgen en lange ouders lange kinderen. Jongens zijn over het algemeen groter dan meisjes met dezelfde biologische ouders.
Verwachte lengte kind berekenen
Er zijn verschillende manieren om de Target height (TH) te bepalen voor kinderen:

Methode 1: formule
Wil je graag de lengte van je zoon berekenen? Tel dan de lengte van jou en je partner bij elkaar op. Tel hier vervolgens 13 centimeter bij op en deel deze uitkomst door 2. Voor het berekenen van de lengte van je dochter tel je ook de lengte van jou en je partner bij elkaar op, alleen haal je er nu 13 centimeter vanaf, en deel je uitkomst hiervan door 2. Omdat mannen en vrouwen gemiddeld 13 centimeter schelen gebruik je verschillende berekeningen.
Een andere berekening die je erop kan loslaten:

De formule voor de verwachte lengte van een jongen is: 44,5 + 0,376 x lengte vader + 0,411 x lengte moeder

De formule voor de verwachte lengte van een meisje is: 47,1 + 0,334 x lengte vader + 0,364 x lengte moeder
Lees hier wat de wetenschappelijke onderbouwing is van bovenstaande formules in deze notitie (pdf) van het LUMC en TNO.
Misschien vraag je je nu af hoe het dan kan dat jouw kinderen een verschillende lengte hebben, maar wel dezelfde ouders. De bovenstaande berekening is niet meer dan een schatting. Naast erfelijkheid spelen ook zaken als beweging, voeding en (de afwezigheid van) ziektes mee.

Methode 2: verdubbelen
Je kunt de eindlengte van je kind ook op een andere manier berekenen. Heb je een zoon? Verdubbel dan de lengte die hij op 2-jarige leeftijd had. De lengte die hier dan uitkomt is een goede indicatie voor hoe lang hij wordt. Bij een meisje verdubbel je de lengte die ze had met 18 maanden.

Methode 3: skeletleeftijd
Je kunt de lengte van je kind ook berekenen via de skeletleeftijd. Het berekenen van de skeletleeftijd gebeurt vooral bij kinderen die een groeiachterstand hebben. De skeletleeftijd – ook wel botleeftijd genoemd – wordt gemeten aan de hand van de verkalking van botten. De groei van je kind stopt als al het groeikraakbeen in de botten is verkalkt. Met behulp van een röntgenfoto is de graad van verkalking goed zichtbaar en kan de skeletleeftijd worden vastgesteld.
Is de skeletleeftijd van je kind lager dan zijn echte leeftijd? Dan is de kans groot dat je kind nog langer doorgroeit. Een klein kind met een lage skeletleeftijd kan zijn groeiachterstand dus (gedeeltelijk) inhalen omdat zijn groei langer duurt dan bij andere kinderen.

Voor meer foto’s zie hier.