Wij doen elke dag huishoudelijke taken op het kinderdagverblijf. Maar soms vinden de kinderen het erg leuk om mee te helpen. Bv vegen. En daar zijn wij natuurlijk erg trots en blij mee.
Kinderen klusjes laten doen
Klusjes in het huishouden doen is iets wat in vrijwel alle gezinnen voor komt. Het kan de kinderen verantwoordelijkheid leren en het scheelt de ouders wat werk als kinderen met bepaalde taken helpen. Maar welke klusjes en taken zijn wel en welke zijn niet geschikt voor kinderen? In dit artikel geven we een overzicht van huishoudelijke taken waarbij kinderen kunnen helpen (per leeftijdsfase) en geven we tips over wanneer en hoe vaak zij dit kunnen doen.
Waarom klusjes doen?
Naast dat het makkelijk is voor de ouder(s) als er geholpen wordt in het huishouden kan het ook bijdragen aan de ontwikkeling van het kind. Door eigen taken te hebben in het huishouden leren kinderen omgaan met verantwoordelijkheden. Door te leren om zelf dingen voor jezelf en anderen te doen wordt naast het verantwoordelijkheidsgevoel ook het zelfvertrouwen van kinderen gestimuleerd. Tevens blijkt uit Amerikaans onderzoek dat kinderen die tijdens hun jeugd eigen taken hebben gehad in het huishouden in hun latere leven beter kunnen samenwerken. Daarnaast draagt het doen van klusjes bij aan de zelfstandigheidontwikkeling van kinderen. Wanneer zij uiteindelijk het huis uit gaan hebben zij bijvoorbeeld door de taken geleerd hoe ze moeten stofzuigen, koken of wassen. Tot slot vinden (jonge) kinderen het vaak leuk om hun ouders te kunnen helpen en zorgt het verdelen van de huishoudelijke taken voor meer tijd en ruimte om leuke dingen met elkaar te doen.
Vanaf welke leeftijd?
Dreumesen en peuters vinden het leuk om hun ouders na te doen en te helpen. Zij zijn echter nog niet in staat om op regelmatige basis vaste klusjes te doen. Daarnaast kunnen ze veel taken nog niet goed uitvoeren of zijn deze nog te gevaarlijk voor hele jonge kinderen. Je kunt jouw kind wel aanmoedigen om je te helpen en hen belonen wanneer ze dit doen. Doe dit op willekeurige momenten en met simpele taken. Blijf in de buurt wanneer zij deze taken uitvoeren. Door op jonge leeftijd te helpen, wanneer zij dit nog leuk vinden, kun je ze laten wennen aan het helpen. Vanaf een jaar of vijf kunnen kinderen regelmatiger helpen bij eenvoudige huishoudelijke taken.
Hoe vaak?
Het beste werkt het als je kinderen dagelijks vaste klusjes geeft, op de doordeweekse dagen. Op deze manier wordt het een onderdeel van het dagritme en is het minder waarschijnlijk dat ze er steeds een discussie of ruzie over maken.
Voor meer foto’s zie hier.