Een nieuw spel hebben we, kegelen met verschillende dieren. Wauw wat zijn de kinderen goed aan het mikken. Het spel is goed voor de motoriek te oefenen maar ook voor de sociaal emotionele ontwikkeling. Samen iets nieuws uitproberen doet altijd goed. De kinderen zie je glunderen van plezier.
Vandaag hebben we met de kinderen hun grove motoriek geoefend. Ze moesten springen van de ene naar de andere hoepel.
Springen
Om de grove motoriek van de kinderen te oefenen hebben we verschillende hoela hoeps op de grond gelegd. De kinderen konden zelf of met hulp van de pedagogische medewerker springen van de ene naar de andere hoela hoep. De kinderen vonden het in het begin best lastig maar na een tijdje ging het erg goed, sommige konden in een keer alle hoela hoeps over springen.
Fijne motoriek
De fijne motoriek omvat de kleine bewegingen. Hiervoor gebruikt men de handen en de vingers om voorwerpen te grijpen en te manipuleren. Bijvoorbeeld tekenen, schrijven, knippen.
Ontwikkeling van de fijne motoriek
De basis van de fijne motoriek wordt al vroeg gelegd: je baby grijpt naar alles wat los en vast zit. Eerst met zijn hele hand, wat later met duim en wijsvinger. Die motorische vaardigheden breiden zich steeds meer uit, tot de kleinste voorwerpen niet meer veilig zijn voor je kind.
Wat is fijne motoriek?
Motoriek is het vermogen om te bewegen. Hierbij is er een onderscheid tussen de grove en fijne motoriek. De grove motoriek gaat over grove bewegingen, zoals zwaaien, wijzen, rollen, kruipen en lopen. Bij de fijne motoriek draait het allemaal om de fijne bewegingen: tekenen, knippen, met een lepel eten of het vasthouden van een potlood.
Voelen, aanraken en vastpakken: al deze vaardigheden helpen bij de ontwikkeling van de fijne motoriek. Tegelijkertijd worden ook de zintuigen getraind: tijdens het aanraken en vastpakken van voorwerpen ontwikkelt je baby ook zijn tastzin. De motorische ontwikkeling én de zintuigelijke ontwikkeling gaan dus hand in hand.
Ontwikkeling fijne motoriek
Langzaam maar zeker krijgt je kind er steeds meer motorische vaardigheden bij. Grijpt of slaat hij eerst nog ongecontroleerd, met zes maanden pakt hij al voorwerpen op mét gebruik van zijn duim, en onderzoekt hij ze grondig. Een paar maanden later krijgt hij de pincetgreep onder de knie en pakt hij zonder problemen een rozijntje van de grond. De pincetgreep is het oppakken van iets kleins met duim en wijsvinger. De eerste stappen in de ontwikkeling van de fijne motoriek zijn gezet.
Kinderopvang Amstelveen
Jillz is al 11 jaar een betrouwbare kinderopvang in Amstelveen. Mocht u meer informatie willen ontvangen dan kunt u mailen naar info@jillzkinderdagverblijf.nl
Aanmelden Jillz Kinderdagverblijf
Om u aan te melden klik hier op Aanmelden/registreren.
Facebook Jillz Kinderdagverblijf
Voor foto’s op Jillz Kinderdagverblijf Facebook pagina. Meer foto’s van onze nieuwjaarsgroet zie op Facebook en Instagram.
Instagram Jillz Kinderdagverblijf
Of volg ons op Instagram Jillz Kinderdagverblijf.