Met dit weer kan je beter binnen zitten en kleien. Gezellig met elkaar iets mooi’s kleien.

De een wil graag koekjes maken maar de andere vindt het leuk om balletjes te maken en deze uitrollen met een deegroller.

Creatief

Knutselen met kinderen door te kleien. Knutselen is een geweldige manier om wat vrije tijd door te brengen. Kinderen hebben enorm veel plezier terwijl ze werken aan hun creativiteit, zelfvertrouwen en concentratie. Knutselen is goed voor de ontwikkeling van jouw kind.

Het stimuleert de fijne motoriek

Het spelen met klei nodigt uit tot allerlei motorische oefeningen, denk maar aan kneden, balletjes draaien, ‘slangen’ rollen en nog veel meer. Kinderen ontwikkelen zo de spieren in hun handen, die nodig zijn bij het leren schrijven in groep 3. Zelfgemaakte klei is vaak veel soepeler en daardoor fijner om te gebruiken dan fabrieksklei.

(Zelfgemaakte) klei stimuleert de zintuigen

Ik vind fabrieksklei eerlijk gezegd stinken en de geur blijft altijd lang hangen. Door het zelf te maken kun je bepalen welke geur de klei krijgt. Je kunt heel eenvoudig specerijen toevoegen, zodat de klei een heel andere dimensie krijgt. Denk aan cacao, kaneel, kokos of speculaaskruiden. De heerlijke geur nodigt de kinderen echt uit om met het klei te spelen. Ook kun je de klei met een paar druppeltjes voedselkleurstof een mooie kleur geven. Je kunt pasteltintenklei maken of juist met felle kleuren werken, net wat binnen het thema of seizoen past. Je kunt ook heel goed extra materialen toevoegen zodat het ook tastbaarder wordt, denk aan kleine schelpjes, steentjes, pasta of gedroogde bonen.

Het maakt het leren leuker

Je kunt klei heel goed gebruiken bij allerlei schoolse activiteiten. Laat kinderen bijvoorbeeld de cijfers, vormen of letters kleien. Ook kun je het klokkijken oefenen door ze de wijzers van de klok te kleien. Of geef kinderen een gerichte opdracht: ‘Maak drie vogels in de lucht’ of ‘Zet vier bloemen in de bloempot’. Door zelfgemaakte klei te gebruiken kun je het beter laten aansluiten bij het thema.

Het maakt kinderen rustig

Soms laat ik bewust kinderen die een ‘drukke bui’ hebben met de klei spelen. Ik weet dat sommigen leerkrachten of ouders dit eng vinden, want klei staat toch gelijk aan het maken van rommel? Ik laat kinderen altijd aan een tafel kleien en zorg ervoor dat elk kind een gelijk stuk heeft. Soms geef ik ze een opdracht en soms laat ik ze lekker zelf experimenteren. Kinderen vinden het heerlijk om te kleien en vaak zie ik ze echt ontspannen. Meestal kunnen ze de aandacht heel goed richten op hun werk en laten ze zich niet afleiden door de omgeving. Natuurlijk valt er hier en daar wel een stukje op de grond, maar dit ruimen we nadien gewoon samen op. Ook kleien de kinderen altijd op een matje, waardoor de tafels eigenlijk nooit vies worden.

Boetseren

Boetseren met klei is een leuke bezigheid. Leer technieken stap voor stap om prachtige beelden/sculpturen te boetseren. Creatief kleien. De drang van de mens om zich creatief te uiten is al geruime tijd een behoefte. De vondsten die vandaag de dag nog steeds worden gedaan toont ook aan dat boetseren al een zeer lange tijd gedaan wordt. Prachtige sculpturen en beeldjes worden ontdekt en kunnen ook nog eens veel waarde hebben. Wanneer u gaat boetseren moet u visualiseren en werken in de derde dimensie.

Voor meer foto’s zie hier.