Het is voor kinderen heel belangrijk wat voor materiaal wordt gebruikt. Vooral bij het knutselen.  Want zo leren kinderen verschillende structuren kennen. Door het aan te raken, te voelen en als het kan te proeven leer je kinderen op verschillende gebieden te stimuleren.

Onze kinderen zijn al echte kleine kunstenaars. Ze hebben hele mooie schilderijen gemaakt. En ze vonden het heel leuk om te doen.

Coronatijd

Gedurende de coronatijd en dat we dicht waren voor alle kinderen hebben we dagelijks een leuke activiteit gemaild zodat de kinderen betrokken bleven met Jillz en de leidsters.

Activiteit

De kinderen kregen op een gemakkelijke manier de uitleg over de activiteit. Voor deze activiteit om kleine kunstenaars te worden heb je nodig, verf, papier een doos en een balletje. Met deze materiaal kan je een mooi kunstwerkje maken. Doe alles in de doos en schud het maar.

Kleuren

Hoe meng je eigenlijk al die kleuren en met welke drie kleuren kun je de regenboog maken? De beste manier om dat alles uit te vinden is natuurlijk door zelf in het museumatelier te gaan mengen en schilderen. Door het materiaal met elkaar te mengen ontstaat er weer van alles.

Stimulering ontwikkelingsgebieden

Door deze activiteiten worden verschillende ontwikkelingsgebieden gemotiveerd. Bijvoorbeeld de fantasie, cognitieve en de motoriek en als je het gezamenlijk doet ook de sociaal-affectieve ontwikkeling. Zo kan je met een activiteit verschillende gebieden ontwikkelen en waar een kind helemaal niet bij stil staat.

Vragen stellen

Als de activiteit klaar is kan je aan het kind vragen wat hij ziet in de tekening, welke kleuren hij ziet, is er misschien een andere kleur ontstaan en zo een gesprekje aangaan. Want door die vragen te stellen leren ze na te denken over wat ze zien, voelen, misschien reuken en te leren denken over iets. En misschien als ze wat ouder zijn gaan ze ook vragen terug stellen en waarom vragen stellen om zo duidelijk te krijgen waarom iets veranderd is bijvoorbeeld.

Een zeer leerzame maar erg leuke opdracht vonden de kinderen het. Met verschillend materiaal kan heel veel leuks gemaakt worden bijvoorbeeld bladeren, watten of stofjes.

Voor meer kleine kunstenaars. 

Fijne motoriek

De fijne motoriek omvat de kleine bewegingen. Hiervoor gebruikt men de handen en de vingers om voorwerpen te grijpen en te manipuleren. Bijvoorbeeld tekenen, schrijven, knippen.

Ontwikkeling van de fijne motoriek

De basis van de fijne motoriek wordt al vroeg gelegd: je baby grijpt naar alles wat los en vast zit. Eerst met zijn hele hand, wat later met duim en wijsvinger. Die motorische vaardigheden breiden zich steeds meer uit, tot de kleinste voorwerpen niet meer veilig zijn voor je kind.

Wat is fijne motoriek?

Motoriek is het vermogen om te bewegen. Hierbij is er een onderscheid tussen de grove en fijne motoriek. De grove motoriek gaat over grove bewegingen, zoals zwaaien, wijzen, rollen, kruipen en lopen. Bij de fijne motoriek draait het allemaal om de fijne bewegingen: tekenen, knippen, met een lepel eten of het vasthouden van een potlood.

Voelen, aanraken en vastpakken: al deze vaardigheden helpen bij de ontwikkeling van de fijne motoriek. Tegelijkertijd worden ook de zintuigen getraind: tijdens het aanraken en vastpakken van voorwerpen ontwikkelt je baby ook zijn tastzin. De motorische ontwikkeling én de zintuigelijke ontwikkeling gaan dus hand in hand.

Ontwikkeling fijne motoriek

Langzaam maar zeker krijgt je kind er steeds meer motorische vaardigheden bij. Grijpt of slaat hij eerst nog ongecontroleerd, met zes maanden pakt hij al voorwerpen op mét gebruik van zijn duim, en onderzoekt hij ze grondig. Een paar maanden later krijgt hij de pincetgreep onder de knie en pakt hij zonder problemen een rozijntje van de grond. De pincetgreep is het oppakken van iets kleins met duim en wijsvinger. De eerste stappen in de ontwikkeling van de fijne motoriek zijn gezet.

Kinderopvang Amstelveen

Jillz is al 11 jaar een betrouwbare kinderopvang in Amstelveen. Mocht u meer informatie willen ontvangen dan kunt u mailen naar info@jillzkinderdagverblijf.nl.

Facebook Jillz Kinderdagverblijf

Voor foto’s op Jillz Kinderdagverblijf Facebook pagina