We hebben nog een heerlijke nazomer. En dat is natuurlijk altijd fijn want dan kunnen de kinderen extra lang naar buiten.

Het blijft langer licht en het is nog lekker warm voor de tijd van het jaar.

Wanneer begint de nazomer

Als het mooi weer is in de zomer, spreek je van een mooie zomerdag. Maar vanaf een bepaald moment zeggen veel mensen “nazomerdag” als het mooi weer is. Vanaf wanneer kun je spreken over nazomer, en niet meer over zomer?

Eind september begint het. In het najaar kunnen we meestal nog wel een aantal dagen profiteren van mooi en warm zomerweer, niet alleen in ons land maar op veel plaatsen in de wereld.
Zo’n nazomer wordt in de volksmond van oudsher ook wel aangeduid als oudewijvenzomer, een begrip afkomstig uit Noorwegen. Meteorologen reserveren die benaming voor een warme nazomerperiode eind september. Maar ook op andere herfstdagen kan de zomer herleven zoals de St. Maartenszomer rond 11 november. In Noord-Amerika wordt het Indian Summer genoemd.

Buiten spelen

Buiten spelen is erg goed voor de kinderen, ze leren daar samen te spelen, hun energie kwijt te raken maar ook te ontdekken in de groene tuin. Ook buiten kan je zowel activiteiten doen voor hun grove of fijne motoriek.

Motoriek

In het tweede levensjaar leren de meeste kinderen goed zelfstandig lopen en vergroten op deze manier letterlijk hun leefwereld. Kinderen experimenteren met de mogelijkheden van hun lichaam en al snel kunnen  zij ook rennen, springen, klimmen en hinkelen. Dit is de grove motoriek die de kinderen gebruiken.

De fijne motoriek gebruiken de kinderen bij Jillz als ze in de zandbak met de kleine letters zandtaartjes maken, of als ze kleine beestjes gaan zoeken. Bij Jillz hebben we namelijk heel veel kleine slakjes in de tuin. De kinderen vinden deze altijd erg interessant.

Voor meer foto’s zie hier.