Regelmatig gaan we met de kinderen op stap. Soms naar de bibliotheek of naar het bejaardentehuis maar ook naar de speeltuin die we op elke hoek hebben.

Speeltuin

Met dit mooie weer gaan we weer vaak erop uit. We gaan dan met de kinderen op stap. In Amstelveen heb je op elke hoek wel een leuk speeltuintje.

De kinderen vinden dat hartstikke leuk als ze even iets anders doen en zijn. In de speeltuin hebben ze verschillende spel attributen staan.

De speeltuin om de hoek heeft een glijbaan, een klimrek, schommels, wipstoelen en een zandbak. Een voor een willen ze dan klimmend omhoog. We helpen ze natuurlijk wel maar de kinderen vinden dat hartstikke leuk. Omdat het nog best koud is gaan we niet met de bolderkar maar met de evacuatietouw.

Evacuatie touw

We hebben een evacuatietouw om zo met alle kinderen naar buiten te kunnen gaan. Ze kunnen dan aan elk rondje zich vasthouden. Er gaan dan een aantal leidsters mee die alles goed in de gaten kunnen houden.

Natuurlijk spelen

Onder de noemer natuurlijk spelen worden speeltuinen zo ingericht dat er meer beroep wordt gedaan op de creativiteit en verantwoordelijkheid van de spelende kinderen, en wel met toepassing van natuurlijke, ecologisch verantwoorde, duurzame spelmaterialen.

Kinderen leren zo onder andere op natuurlijke wijze met (hun eigen) grenzen om te gaan. Losse speelelementen kunnen dan bestaan dan uit losliggende takken waarmee zelf gebouwd kan worden. Bij deze tendens van natuurlijk spelen worden rubbertegels bij voorkeur niet toegepast en worden doornenstruiken of brandnetels niet per se gewied. Verdere aankleding is vaak bijpassend in de natuur met houten hekwerk of een houten schuur/gebouw. Met het ‘vergroenen’ van de traditionele speelpleinen wordt er met natuurlijke objecten zoals planten, heggen, bosschages en dergelijke een zich voortdurend dynamisch ontwikkelend beeld gecreëerd.

Voor meer foto’s zie hier.