Met de grote kinderen doen we vaak een peuterplus activiteit. De kinderen vinden dat erg leuk en prettig dat ze iets extra’s of anders mogen doen.

We leren de kinderen dan iets uitdagend, bijvoorbeeld knippen, met de nietjes machine, met de plakbrandroller. Maar ook een lijntje te trekken van 1 naar 2 etc of een spel met het alfabet.

Wat is Peuterplus

Peuterplus is extra uitdaging voor zowel peuters tussen de 3 en 4 jaar die naar het basisonderwijs toegroeien als peuters die sneller ontwikkelen en meer uitdaging nodig hebben. Een kind van bijna 4 jaar voelt zich al heel groot want ze mogen al bijna naar school! Bij peuter plus neemt een van de pedagogische medewerkers de kinderen mee naar de tafel, waar ze speciale activiteiten doen. Tijdens de peuter plus doen de bijna 4-jarigen activiteiten die extra uitdagend, spannend en leerzaam zijn.

Wat voor activiteiten zijn er bij peuterplus?

Tijdens peuterplus komen er allemaal verschillende activiteiten voorbij. Gedurende de Peuterplus oefenen de medewerkers op speelse wijze en in spelvorm met zelfstandigheid en besteden ze aandacht aan voorschoolse educatie. U kunt daarbij denken aan:

  • Reken- en taalvaardigheden
  • Engelse taal
  • Ruimtelijk inzicht
  • Lichamelijke opvoeding
  • Natuureducatie
  • Ritme- en muziekontwikkeling
  • Creatieve vorming
  • Sociale vaardigheden

Veel kinderdagverblijven hanteren thema’s waar de activiteiten om draaien. Peuterplus probeert vaak op de thema’s aan te sluiten. De activiteiten hebben in ieder geval gemeen dat de peuters op hun zelfstandigheid worden aangesproken. Daarnaast wordt er van de peuters meer concentratie gevraagd. Tijdens de activiteiten doen de peuters nieuwe kennis en vaardigheden op. Ook is er veel ruimte voor beweging en ontwikkeling van de motoriek van de peuters.

Voor de peuters zijn de momenten van peuter plus heel erg fijn. De peuters hoeven geen rekening te houden met de kleinere kindjes en kunnen zich lekker uitleven. Zeker voor de peuters in verticale groepen zijn deze momenten fijn om te gaan met leeftijdsgenootjes. Veel peuters kijken altijd enorm uit naar de Peuter plus momenten!

Voor meer foto’s zie hier.