We hebben vandaag twee Pietjes op bezoek gehad. Dat was nog eens een grote verrassing. De kinderen vonden het best spannend maar ook erg leuk en gezellig.

5 december

Waarom vieren we in Nederland Sinterklaas eigenlijk op 5 december?Wij denken dat wij op 5 december de verjaardag van Sinterklaas vieren.

Maar wij vieren zijn sterfdag! De kerk ziet de sterfdag van een heilige als een feestdag.

Op 6 december stierf Sint-Nicolaas. Het feest van een heilige begint de avond ervoor. Voor Sint-Nicolaas is dat dus op de avond van 5 december.

Pakjesavond

Een paar weken na de komst van Sinterklaas is het dan eindelijk zover. Op 5 december viert heel Nederland pakjesavond. Het is een avond waar alle kinderen naar uitkijken. De weken daarvoor hebben de kinderen via een verlanglijstje al aangegeven wat ze van Sinterklaas willen krijgen. Ze hebben dan de boeken van de speelgoedwinkels al meerdere malen doorbladerd en het nieuwste en leukste speelgoed op hun lijstje gezet. Dit lijstje hebben ze in hun schoen gestopt. Op die manier weet Sinterklaas wat de kinderen allemaal willen hebben.

Als pakjesavond dan aangebroken is, zijn alle kinderen extra nerveus. Wat krijgen ze dit jaar van Sinterklaas? In veel huishoudens wordt er die avond warme chocomelk met slagroom gedronken. Op tafel staan schalen met pepernoten en brokken speculaas. Ook marsepein mag natuurlijk niet ontbreken. Plotseling wordt er op de deur of het raam gebonkt! Snel rent iedereen naar buiten om een glimp van Zwarte Piet op te vangen. Dit lukt natuurlijk niet, want die Piet is niet gek!

Voor de deur staat een gigantische zak met cadeautjes. Snel halen de kinderen de zak naar binnen om de cadeautjes uit te pakken. Om de beurt krijgen ze een cadeau uit de zak, die ze snel uitpakken. Uiteraard is Sinterklaas niemand vergeten en krijgen alle kinderen leuke dingen.

Voor meer foto’s van de Pietjes op bezoek klik hier.