Al de hele dag hebben we regen. Klets, klets, klets doet de regen tegen de ramen. We kunnen vandaag helaas niet naar buiten.

Gisteren heeft het ook al gestormd en heel hard geregend. We hoopte dat we vandaag wel weer naar buiten konden maar dat ziet er helaas niet goed uit. Maar dan kunnen we natuurlijk wel iets anders verzinnen zodat de kinderen toch lekker hun energie kwijt kunnen, bv een parcourtje uitzetten.

Parcourtje

Parcourtje ook wel hindernisbaan genoemd hebben we op de groep uit gezet. De kinderen moesten onder tafels, door hoepels koprollen maken. Heerlijk lekker hun energie kwijt raken want kinderen hebben dat nodig. Maar door nu hun grove motoriek te ontdekken op een andere manier dan dat ze buiten gewend zijn is ook heel goed voor hun ontwikkeling.

Grove motoriek

De grove motoriek valt onder de motorische ontwikkeling van het kind. De motorische ontwikkeling is onder te verdelen onder de grove motoriek en de fijne motoriek. Voetballen en fietsen valt bijvoorbeeld onder de grove motoriek en tekenen en een knoop vast maken onder de fijne motoriek.

De ontwikkeling van de (grove) motoriek start al in de baarmoeder en wordt prenatale motoriek genoemd. Na de geboorte zijn bij baby’s reflexmatige motorische gedragspatronen te herkennen. Dit zijn de zogenaamde babyreflexen, ook wel babyreacties of babyresponsen genoemd. Gedurende de babyperiode tot 2 jaar zijn in de motorische ontwikkeling  motorische mijlpalen of ontwikkelingsfasen te onderscheiden. Voorbeelden van deze mijlpalen zijn: het draaien op de rug en op de buik, zitten, tijgeren of buikkruipen, kruipen, staan of oprichten en zelfstandig lopen.

Weer

Maar we hopen natuurlijk dat het snel weer beter en mooier weer wordt zodat we lekker naar buiten kunnen.

Voor meer foto’s zie hier.