Een rollenspel spelen is erg leuk, je ziet dat kinderen het leuk vinden om iemand anders na te doen, vooral papa of mama spelen is fijn.
Fantasie spel
Het fantasiespel is in de peuter- en kleuterleeftijd in bijna alle spelvormen te herkennen. Het doen-alsof is niet alleen terug te zien in het rollenspel in de huishoek. Maar kinderen maken en spelen ook verhalen als ze bouwen, tekenen, klimmen, rennen, rijden met karren of spelen met zand.
Doen-alsof in het vrije spel geeft kinderen de mogelijkheid om op hun eigen manier de omringende wereld tegemoet te treden en zelf te bepalen wat er gebeurt. Als poesje, prinses, brandweerman of stoere ninja geven ze uiting aan hun ideeën, gedachten, gevoelens, dromen en wensen. Vanuit hun fantasie die wordt geïnspireerd door prentenboeken, verhalen, televisie en gebeurtenissen uit het dagelijks leven. Creëren kinderen rollen en verhalen die steeds opnieuw worden gespeeld en met nieuwe elementen worden verrijkt. Er worden vertrouwde, bekende ervaringen herleefd, nieuwe vragen gesteld, ideeën uitgewisseld en ontdekkingen gedaan. En dit begint met ‘Laten we doen-alsof…’.
Fantasiespel is een wereld waarin kinderen elkaar begrijpen. Alles is mogelijk in de verhalen die ze uitspelen. De verhalende vorm van het spel is een krachtig middel voor kinderen om zichzelf en de wereld te verkennen en beter te leren begrijpen. Het ontstaan van karakters en een verhaal, hoe klein ook, geeft het spel inhoud en is de basis van het interactieve rollenspel. Het samen spelen, samenwerken, overleggen en rollen wisselen, vraagt van kinderen symbolische, communicatieve en sociale vaardigheden. Hierdoor kunnen kinderen optimaal bezig zijn met de vorming en ontwikkeling van begrippen, hun executieve functies en een ‘theory of mind’.
GOED SPEELGOED
Speelgoed dat kinderen uitdaagt tot fantasiespel bevat een bepaalde mate van vrijheid; het kan nog alles worden. Het is de ene keer een boot en een andere keer een konijn. Dit zijn materialen uit de omgeving zoals keukengerei, een bak oude kranten en tijdschriften, lege shampooflessen, doeken, sponsjes en borstels maar ook houten blokken of kosteloze materialen uit de omgeving zoals dennenappels, stenen en schelpen.
SPEL IN VERSCHILLENDE FASES
Prikkel bij baby’s de zintuigen. Dit kun je doen door een snoezelruimte te maken, bijvoorbeeld in de box of in een hoekje. Hang een spiegel op, een gekleurde mobile, geef harde, gladde, ruwe en zachte speeltjes, zet een goed afsloten doosje potpourri neer of leg lekker geurende theezakjes neer (blijf hier wel bij) en zet een cd met zeegeluiden aan of vul flesjes met couscous, rijst of suiker.
Vanaf een halfjaar kun je er eens een knoeifestijn van maken. Zet allemaal bakjes met verschillende substanties neer: deeg, gekookte en ongekookte pasta, rijst, bonen en linzen; modder, water en zand. Alles heeft een andere structuur: het ene is hard, het andere zacht; het ene korrelig, het andere glad. Laat je baby lekker in de verschillende bakjes graaien, het overgieten en ermee kliederen. Je zult zien dat je kind hier heel veel plezier aan beleeft!
Dreumesen beginnen met het imiteren van de mensen om hen heen. Vul een kleine tas of portemonnee die je niet meer gebruikt met allerlei kleine frutsels zoals oude videotheek- of sportschoolpasjes, oude (schoongemaakte) sleutels, een kunststof leesbril en andere zwervende objecten die je uit je eigen tas vist én die wel veilig genoeg zijn. Het resultaat is speelgoedmateriaal dat op twee gebieden leuk is: je dreumes kan er heerlijk mee imiteren en het bevredigt zijn behoefte aan ordenen. Hij kan alle dingen op zijn gemak een voor een bekijken, uitstallen en op zijn eigen manier weer terugstoppen.
Een peuter kan al ‘doen alsof’ en gaat mee in jouw spel. Voer eens een gesprek met je kind via een vingerpoppetje of handpop. Je kunt zo hele conversaties voeren: je kunt je kind laten vertellen over zijn gezin, of over wat hij leuk vindt, of lekker. De meeste peuters vinden dit het einde en de interactie die je via de pop met je kind hebt kan anders zijn dan die je normaliter met hem hebt.
Kleuters leren in de loop der tijd een heus rollenspel te spelen. Het is leuk om eens een spelhoek in een bepaald thema te maken. Bijvoorbeeld een winkel met een kassa, geld, oude pasjes, lege voedselverpakkingen, puntzakjes, rijst, rozijnen en pasta in lege glazen potjes. Of de tandarts met tandenborstels, mondspiegeltje, klein lampje om in de mond te kunnen kijken, mondkapje, een goede stoel, bank of tafel om op te liggen, verkleedkleding, een wachtkamer met boekjes. Lees voor meer ideeën het artikel ‘Hoekjes in huis’.
Kinderopvang Amstelveen
Jillz Kinderdagverblijf is al 11 jaar een betrouwbare kinderopvang in Amstelveen. Mocht u meer informatie willen ontvangen dan kunt u mailen naar info@jillzkinderdagverblijf.nl.