De kinderen hebben een lampion gemaakt. De lampion is voor Sint Maarten.

Lampion maken

Op 11 november wordt in Nederland de naamdag van Sint Maarten gevierd. Kinderen lopen met lampionnen over straat en gaan in kleine groepjes de huizen langs om snoep of fruit te bemachtigen.

In grote delen van Nederland is het zaak om voor 11 november allerlei lekkers in huis te halen. In het begin van die avond gaan namelijk de kinderen in kleine groepjes de huizen langs. Verlegen gezichtjes, beschenen door het iele lichtje van de lampion, verschijnen in de deuropening. Dan gaan de kinderen verschillende liedjes zingen voor de bewoners. Een Sint Maarten liedje.

Sint Maarten Liedjes

11 november is de dag
dat mijn lichtje, dat mijn lichtje
11 november is de dag
dat mijn lichtje branden mag

SinteMaarten Mikmak
ik ben kabouter prik-prak
ik loop hier op het zachte mos
in het 11 november-bos

Variant 2

SinteMaarten Mikmak
mijn moeder kijkt naar Tic-tac
mijn vader kijkt naar Sesamstraat
dat is wel een snoepje waard

Knutselen

De kinderen hebben voor Sint Maarten zelf een lampion geknutseld. Ze hebben eerst op een groot stuk karton, getekend met krijt en stiften. Daarna hebben de kinderen die het al kunnen stukjes eruit geknipt. Als ze genoeg stukjes eruit hadden geknipt mochten ze plakken. Met doorzichtig papier in verschillende kleuren. Zo leren de kinderen verschillende handelingen te gebruiken. OP deze manier leren ze namelijk hun fijne motoriek te gebruiken. Wat voor sommige kinderen best moeilijk is want de lijm moet natuurlijk niet overal zitten en knippen is ook moeilijk. Hoe hou ik mijn schaar vast, hoe knip ik een rondje of iets anders.

We hebben daarna de kartons opgerold en vast geniet. De kinderen die al wat groter zijn mochten helpen nieten. Daarna hebben we een wol stukje met ijzerdraad gebruikt om straks het lichtje aan op te hangen. Zo kunnen de kinderen goed met hun lampion langs de deuren.

Kinderopvang Amstelveen

Jillz is al 11 jaar een betrouwbare kinderopvang in Amstelveen. Mocht u meer informatie willen ontvangen dan kunt u mailen naar info@jillzkinderdagverblijf.nl.

Facebook Jillz Kinderdagverblijf

Voor foto’s op Jillz Kinderdagverblijf Facebook pagina. Voor meer foto’s van het toneel stukje.