Heerlijk spelen met scheerschuim. Zo ontwikkel je je fijne motoriek en het is ook nog leuk om te kliederen met schuim. Je mag lekker vies worden en dat is ook erg leuk.

Je mag lekker vies worden

bij ons mag je lekker vies worden, heerlijk spelen en ontdekken met verschillende materialen. De een vindt lekker om er met zijn handen door heen te gaan en de andere vind het spelen met scheerschuim helemaal niet fijn, maar juist raar aanvoelen.

Fijne motoriek

Met scheerschuimspelen is erg leuk en grappig. Maar de kinderen leren er ook wat van. Je leert je fijne motoriek te ontwikkelen maar ook met verschillende materialen te werken. en wat voor kleur het allemaal kan geven. Scheerschuim is bv heerlijk om door heen te gaan met je handen. sommige kinderen vinden het heerlijk en genieten ervan maar je hebt ook kinderen die het vies vinden als ze iets aan je handen hebben.wat je niet zo makkelijk ervan af kan krijgen.

De basis van de fijne motoriek wordt al vroeg gelegd: je baby grijpt naar alles wat los en vast zit. Eerst met zijn hele hand, wat later met duim en wijsvinger. Die motorische vaardigheden breiden zich steeds meer uit, tot de kleinste voorwerpen niet meer veilig zijn voor je kind.

Wat is fijne motoriek?

Motoriek is het vermogen om te bewegen. Hierbij is er een onderscheid tussen de grove en fijne motoriek. De grove motoriek gaat over grove bewegingen, zoals zwaaien, wijzen, rollen, kruipen en lopen. Bij de fijne motoriek draait het allemaal om de fijne bewegingen: tekenen, knippen, met een lepel eten of het vasthouden van een potlood.

Voelen, aanraken en vastpakken: al deze vaardigheden helpen bij de ontwikkeling van de fijne motoriek. Tegelijkertijd worden ook de zintuigen getraind: tijdens het aanraken en vastpakken van voorwerpen ontwikkelt je baby ook zijn tastzin. De motorische ontwikkeling én de zintuigelijke ontwikkeling gaan dus hand in hand.

Ontwikkeling fijne motoriek

Langzaam maar zeker krijgt je kind er steeds meer motorische vaardigheden bij. Grijpt of slaat hij eerst nog ongecontroleerd, met zes maanden pakt hij al voorwerpen op mét gebruik van zijn duim, en onderzoekt hij ze grondig. Een paar maanden later krijgt hij de pincetgreep onder de knie en pakt hij zonder problemen een rozijntje van de grond. De pincetgreep is het oppakken van iets kleins met duim en wijsvinger. De eerste stappen in de ontwikkeling van de fijne motoriek zijn gezet.

Voor meer foto’s zie hier.