We zijn weer begonnen met het thema verkeer. We doen dan allemaal leuke spelletjes die te maken hebben met verkeer.

Verkeersregels

De kinderen leren op verschillende manieren de regels van het verkeer. Doordat we het thema verkeer jaarlijks terug laten komen weten de oudere kinderen nog veel regels van vorig jaar. De hele maand september staat o.a. in het teken van JONGleren in het verkeer. Door middel van spellen en activiteiten leren we met de kinderen de basisregels in het verkeer. Zoals, mag je oversteken als het groen is? Met de bijbehorende materialen is het ontzettend leuk om de kinderen de regels van het verkeer uit te leggen.
Om dit thema goed af te sluiten komt Asha van Hoof van OnderwijsAdvies langs om een presentatie te geven en al u vragen te beantwoorden.

Activiteiten

We hebben verschillende activiteiten met het thema al gedaan. Knutselen of we speelden verkeerssituaties na. Erg leuk, met een stoplicht en verkeersjasjes aan.We kunnen het thema ook lekker buiten uitvoeren. De kinderen kunnen dan met hun eigen fantasie het spel uitvoeren. We hebben jasjes, stoplichten en verkeersborden staan waar ze zelf iets leuks mee kunnen creëren. Maar ook wij maken een straatje na en spelen het spel mee.

Kosteloos materiaal

Speelgoed is leuk, maar andere spullen zijn soms nog interessanter! We bieden een activiteit aan onze dreumesen: spelen met kosteloos materiaal. Hoe zullen de kinderen erop reageren? Het resultaat is verbluffend!

Ze verzinnen talloze manieren om met dit materiaal te spelen. Een kindje begint meteen melkflesdoppen te sparen in de wasmiddelfles met een grotere opening. Zodra er een behoorlijk aantal doppen in zit, schudt hij de fles, daar is binnen een mum van tijd, een zelfgemaakt instrumentje ontstaan: een samba!

Dan worden alle dopjes eruit gegoten en in de wasbak verzameld van het speelgoedkeukentje. Wat is er leuker om er dan doorheen te gaan en te graaien met je handen. Alle dopjes gaan van links naar rechts. Een hele zintuiglijke ervaring… Een ander kindje probeert de melkdopjes op de daarvoor bestemde flessen te draaien. Dat vereist nog wat oefening. De juf helpt zo hier en daar even om het pak houvast te geven. Hiermee wordt de fijne motoriek en het doorzettingsvermogen erg gestimuleerd. We maken van de dopjes een toren, opperste concentratie vereist! Ze glijden namelijk heel snel van elkaar af.
Kunnen we ook een toren van de pakken maken? Jaaa, dat kan! De kinderen stoten de toren om “Boem” en moeten er om giebelen. Eindeloos veel mogelijkheden, onze kleintjes hebben het bewezen, wat een creatieve gedachtes komen er toch in hun op!

Ook binnen de kinderopvang is het gebruik van kosteloos materiaal bekend bij creatieve beeldende activiteiten. Toiletrollen worden takken van een herfstboom, versierde yoghurtbakjes dienen als potje voor de kerststukjes en pakken melk transformeren in kinderhanden tot lampionnen.

Er werden bussen gemaakt van eierdozen of er werden auto’s gemaakt van karton. Kortom allerlei activiteiten wat te maken heeft met het thema.

Voor meer foto’s zie hier.