In de 12 jaar dat we open zijn hebben we al verschillende tweelingen bij ons op de groep gehad. Vandaag hebben we de verjaardag van de tweeling gevierd. Erg leuk om hun ontwikkeling van klein tot groot te zien. We zien dat ze veel naar elkaar toe trekken.

Trekken samen op

We zien dat de broertjes veel naar elkaar toe trekken. Ze weten precies wat de andere wel of niet leuk vindt. Steeds meer krijgen ze ook voor andere kinderen en mogen dan met hun meespelen of zij gaan ieder even een andere kant op. Maar bij het eten willen ze weer lekker en gezellig naast elkaar zitten.

Hoeveel % komt het voor

Tweelingen komen niet zo heel vaak voor (1 tot 2 procent van de zwangerschappen), drielingen of meerlingen nog minder. Wel is het zo dat tegenwoordig meer meerlingen voorkomen dan vroeger, dat komt door het medische ingrijpen bij gebrek aan vruchtbaarheid: bij bijvoorbeeld ivf of reageerbuisbevruchting worden er meerdere eitjes tegelijk bevrucht.

Een-eiige of twee-eiige tweeling of meerling

Normaal gesproken komt er maar één eicel per ovulatie vrij. Dit ene eitje wordt bevrucht door een spermacel en begint te delen en groeit uit tot een (1) kindje.

Soms komen er bij een eisprong echter meerdere eicellen vrij die ook allebei (alledrie, allemaal…) bevrucht worden. Op deze manier ontstaan twee-eiige tweelingen. De kindjes hebben ieder hun eigen unieke combinatie van genen, gekregen uit een eigen eicel en eigen zaadcel en hebben dus net zoveel gemeenschappelijk DNA als “gewone” broers en zussen. Een twee-eiige tweeling, of niet-identieke tweeling, hoeft dus niet perse sterk op elkaar te lijken. Haarkleur, kleur ogen, karakter; dit kan allemaal verschillen. Omdat ook het geslacht van het kindje wordt bepaald door de spermatozoide die het eitje bevrucht heeft kan een twee-eiige tweeling heel goed uit een jongen en een meisje bestaan.

Wanneer er wel gewoon één eicel is bevrucht door één spermacel, maar de bevruchte eicel zich toevallig in een vroeg stadium heeft gesplitst in twee cellen kunnen beide cellen uitgroeien tot een kindje. Twee derde van alle een-eiige tweelingen ontstaat door splitsing van de bevruchte cel tussen dag 5 en dag 9, sommige ook eerder. Na 9 dagen neemt de kans toe op siameese tweelingen.

Op deze manier ontstaan één-eiige tweelingen. Een beetje afhankelijk van wanneer deze celdeling heeft plaatsgevonden delen beide kinderen de placenta of vruchtvliezen. In ieder geval hebben beide kinderen hetzelfde DNA (want afkomstig van dezelfde eicel en zaadcel). Ze lijken dus sterk op elkaar en zijn altijd van hetzelfde geslacht: allebei jongens of allebei meisjes. Deze tweelingen worden ook wel identieke tweelingen genoemd.

Sommige mensen hebben meer kans een tweeling of meerling te krijgen dan anderen. Lees hieronder waardoor die kans beïnvloed wordt.

Kinderopvang Amstelveen

Jillz is al 12 jaar een betrouwbare kinderopvang in Amstelveen. Mocht u meer informatie willen ontvangen dan kunt u mailen naar info@jillzkinderdagverblijf.nl.

Aanmelden Jillz Kinderdagverblijf

Om u aan te melden klik hier op Aanmelden/registreren.

Facebook Jillz Kinderdagverblijf

Voor foto’s op Jillz Kinderdagverblijf Facebook pagina. Meer foto’s van onze nieuwjaarsgroet zie op Facebook en Instagram.

Instagram Jillz Kinderdagverblijf

En volg ons op Instagram Jillz Kinderdagverblijf