De kinderen geven we vaak een uitdaging. En de kinderen nemen de uitdaging graag aan. We hebben een nieuwe kassa. Wat kan je daar allemaal mee doen en waarvoor kan ik dat gebruiken.

Speelwinkel

De kassa kunnen we gebruiken voor de speelwinkel. Iedereen kan dan iets bij je kopen. Hij kan open en weer dicht en er zitten zelfs speelmunten in. We spelen dan met de kinderen of als ze het alleen willen rollenspellen.

Rollenspelen

Jonge kinderen moeten nog heel veel leren over de wereld om hen heen én over zichzelf. Door rollenspellen te spelen oefenen ze met alledaagse situaties. Dat helpt om hun eigen identiteit te ontwikkelen.

Niet voor niets is er in peuter- en kleutergroepen heel veel tijd en ruimte voor fantasiespel en rollenspellen. Er zijn verkleedkleren, er is nepgeld, plastic eten en houten keukentjes. Alles wat kinderen nodig hebben om situaties uit het dagelijks leven na te spelen.

Rollenspel levert een grote bijdrage aan de ontwikkeling van kinderen. Spelend leren via rollenspel zorgt voor een ontwikkeling van het denken, inbeelden, doen alsof, plannen, afvragen, twijfelen, herinneren, raden, hopen, experimenteren, opnieuw doen en verwerken.

Bij jonge kinderen zie je dat ze vaak dezelfde rol kiezen. Als ze zich graag verkleden als cowboy, zullen ze dit personage in het begin heel vaak kiezen. Op zich best logisch; alle aangeleerde dingen moeten eerst worden geoefend. Een kind oefent vooral door te spelen. Door telkens hetzelfde te zijn, gaat het oefenen heel gemakkelijk.

Rollenspel biedt ook een veilige manier om sociale interactie te oefenen. Een kind is namelijk niet echt de baas over iemand of boos op iemand, maar het past bij de rol die het kind op dat moment aanneemt. Op deze manier kunnen kinderen hun eigen identiteit ontwikkelen en inzien hoe die kan verschillen van anderen.

Tip voor thuis

Het is heerlijk als kinderen zich ook thuis helemaal kunnen verliezen in hun rollenspel. Ga er in mee. Praat niet met je kind, maar met de kok, de politieagent of de schooljuf. Kinderen gaan volledig op in hun rol en willen dat je met het personage praat, niet met het kind zelf.

Voor meer informatie over ons beleid zie pedagogische visie van Jillz Kinderdagverblijf.

Kinderopvang Amstelveen

Jillz is al 11 jaar een betrouwbare kinderopvang in Amstelveen. Mocht u meer informatie willen ontvangen dan kunt u mailen naar info@jillzkinderdagverblijf.nl.