De kinderen hebben vissen gemaakt. Echt waar? ja hoe maak je dat dan? met papier en lijm hebben de kinderen vissen in het water geknutseld.
Knutselen
De kinderen vinden het altijd leuk om te knutselen. En ondertussen kunnen de kinderen het erg goed. Een oogje hier of daar maakt voor ons niet uit, wij vinden het belangrijk dat de kinderen genieten en er veel plezier aan hebben. We knutselen met verschillende materialen. Ook met wegwerpmateriaal.
Wegwerp materiaal/kosteloos materiaal
We gebruiken ook veel kosteloos materiaal. We vragen regelmatig aan de ouders of ze toiletrollen, eierdozen of potjes willen meenemen. Wij vinden het altijd erg belangrijk dat we met kosteloos materiaal werken, dat is goed om te leren aan de kinderen en voor het milieu. W.c rolletjes, keukenrol, potjes er is van alles mee te maken en de kinderen vinden het nog leuk ook.
Creatief
De kinderen vinden het erg leuk om een creatieve opdracht te doen. vooral als het weer slecht is, vinden de kinderen het leuk om iets te maken. Van de week hebben we bijvoorbeeld appelflappen gemaakt met appels die zelf geplukt waren. Maar ook een mooi potje geverfd van een oud jampotje die we hadden gekregen van ouders. Omdat we nu bezig zijn met het thema herfst kunnen we daar leuke activiteiten mee doen.
Fijne motoriek
De basis van de fijne motoriek wordt al vroeg gelegd: je baby grijpt naar alles wat los en vast zit. Eerst met zijn hele hand, wat later met duim en wijsvinger. Die motorische vaardigheden breiden zich steeds meer uit, tot de kleinste voorwerpen niet meer veilig zijn voor je kind.
Wat is fijne motoriek?
Motoriek is het vermogen om te bewegen. Hierbij is er een onderscheid tussen de grove en fijne motoriek. De grove motoriek gaat over grove bewegingen, zoals zwaaien, wijzen, rollen, kruipen en lopen. Bij de fijne motoriek draait het allemaal om de fijne bewegingen: tekenen, knippen, met een lepel eten of het vasthouden van een potlood.
Voelen, aanraken en vastpakken: al deze vaardigheden helpen bij de ontwikkeling van de fijne motoriek. Tegelijkertijd worden ook de zintuigen getraind: tijdens het aanraken en vastpakken van voorwerpen ontwikkelt je baby ook zijn tastzin. De motorische ontwikkeling én de zintuigelijke ontwikkeling gaan dus hand in hand.
Ontwikkeling fijne motoriek
Langzaam maar zeker krijgt je kind er steeds meer motorische vaardigheden bij. Grijpt of slaat hij eerst nog ongecontroleerd, met zes maanden pakt hij al voorwerpen op mét gebruik van zijn duim, en onderzoekt hij ze grondig. Een paar maanden later krijgt hij de pincetgreep onder de knie en pakt hij zonder problemen een rozijntje van de grond. De pincetgreep is het oppakken van iets kleins met duim en wijsvinger. De eerste stappen in de ontwikkeling van de fijne motoriek zijn gezet.
Voor meer vissen foto’s zie Facebook.