De nationale voorleesdagen 2022 zijn weer begonnen! Elk jaar komen dan moeders, vaders, opa’s en oma’s voorlezen voor de kinderen. Maar helaas door de corona is dit niet mogelijk. Dagelijks lezen de leidsters nu extra voor omdat het nationale voorleesdagen zijn.

Voorlezen vinden kinderen altijd super leuk. Maar het is bovenal heel leerzaam voor de kinderen.

De Nationale voorleesdagen zijn weer begonnen. Voorlezen is goed voor kinderen, hoe klein ze ook zijn en ze vinden het ook altijd erg leuk. Voor de kinderen is het erg leuk om voor te lezen.                                      Van 26 januari tot en met 9 februari zijn het weer de voorleesdagen! De Nationale Voorleesdagen zijn bedoeld om het voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen te stimuleren.
De campagne is een initiatief van Stichting Lezen.
Op woensdag 26 januari trappen wij de week af met het “voorleesontbijt”. De rest van de week zal er natuurlijk ook extra veel voorgelezen worden!

Oma’s en opa’s lezen voor

De kinderen vinden het altijd leuk als er voorgelezen wordt. Maar het is nog leuker als je eigen papa, mama, opa of oma voor komt lezen op het kinderdagverblijf!
Helaas kan dat dit jaar niet in verband met de corona maatregelen en nu zitten we ook nog in een lockdown.

Het Voorleesontbijt

Kinderdagverblijven en peuterspeelzalen kunnen een Voorleesontbijt organiseren (de aftrap van De Nationale Voorleesdagen). Voor het ontbijt kunt u zelf een -al of niet bekende- voorleesgast uitnodigen. Meld uw voorleesontbijt t.z.t. rechtstreeks op deze pagina aan voor plaatsing op de pagina ‘voorleesontbijt’ van deze website.

De Nationale Voorleesdagen 2022

Op woensdag 26 januari starten voorleesdagen 2021.
De leesdagen beginnen traditiegetrouw met Het Nationale Voorleesontbijt. Bekende Nederlanders lezen voor tijdens Het Nationale Voorleesontbijt om zo te laten zien dat ook zij voorlezen belangrijk vinden. Naast de zogenaamde VIP-voorleesontbijten organiseren basisscholen, bibliotheken, peuterspeelzalen en kinderdagverblijven ook zelf ieder jaar voorleesontbijten met lokale helden. Laat u ons ook weten wat u organiseert? U kunt uw voorleesontbijt aanmelden op www.denationalevoorleesdagen.nl

Voor meer foto’s zie Facebook.

Lezen aan je peuter

Samen met je kind op de bank een verhaal lezen en plaatjes bekijken… Voorlezen is gezellig, belangrijk voor de taalontwikkeling en het stimuleert de fantasie van je kind. Hier handige tips voor peuterboeken voorlezen.

Voorlezen is gezellig en speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van je kind. Naast het uitbreiden van de woordenschat en leren hoe een zin is opgebouwd, put je kind uit zijn ervaringen en spreekt hij zijn fantasie aan. Je peuter vindt het fijn om in boekjes herkenbare situaties tegen te komen. Dat geeft houvast, bijvoorbeeld als het verhaaltje gaat over een kind dat ook bang is in het donker. Of over iets simpels en dagelijks als een kind dat ook zijn tanden poetst voor het slapen gaan.

Voorlezen is in elke ontwikkelingsfase belangrijk. Leerzaam, maar bovenal is het een moment van rust en aandacht. Ook kun je aan de hand van het verhaal en de vragen die je stelt ontdekken wat je kind bezighoudt. En misschien kun jij daar weer mooi op inspelen door een boek te zoeken dat daarover gaat.

Wat begrijpt je kind?

Je kind begrijpt inmiddels meer dan losse woordjes, dus kun je kleine verhaaltjes voorlezen. In deze voorleesfase zorgen vooral plaatjes ervoor dat hij de taal begrijpt. Kinderen maken tussen het tweede en derde levensjaar een sprongetje. Van praten met twee woorden gaan ze naar wat langere zinnen, misschien al wel van vier of meer woorden.

Wanneer voorlezen?

Vind je het moeilijk om een geschikt moment uit te kiezen voor het voorlezen? Probeer dan eens deze tips:

  • Je kind moet leren begrijpen wat ‘lezen’ inhoudt. Door steeds de voorleessessie op dezelfde manier te beginnen (zeg: ‘Zullen we samen een boekje lezen?)’, weet je kind wat er gaat komen. Of laat elke keer als je begint met voorlezen dezelfde knuffel of handpop zien. Dan weet je kind: ‘Ha, we gaan fijn samen een boekje bekijken.’
  • Lees hetzelfde boekje een aantal keren voor. Dat biedt je kind houvast en herkenning. Vol trots zal hij al gauw meedoen, en bijvoorbeeld ‘blaffen’ nog voor je kunt vragen: ‘Wat doet het hondje?’.
  • Maak van de voorleesmomenten een vaste gewoonte. Kies daarvoor de tijd die jou goed uitkomt: lekker rustig ’s morgens vroeg, ’s middags samen op de bank of voor het slapen gaan.

Voor meer foto’s zie hier.

Kinderopvang Amstelveen

Jillz is al 11 jaar een betrouwbare kinderopvang in Amstelveen. Mocht u meer informatie willen ontvangen dan kunt u mailen naar info@jillzkinderdagverblijf.nl.

Aanmelden Jillz Kinderdagverblijf

Om u aan te melden klik hier op Aanmelden/registreren.

Facebook Jillz Kinderdagverblijf

Voor foto’s op Jillz Kinderdagverblijf Facebook pagina. Meer foto’s van onze nieuwjaarsgroet zie op Facebook en Instagram.

Instagram Jillz Kinderdagverblijf

En volg ons op Instagram Jillz Kinderdagverblijf