Vrijspelen vinden de kinderen erg leuk, Ze maken dan de mooiste verhalen en verzinnen grappige dingen. Het is ook leuk om vrij te spelen. Daarom hebben we een momenten op een dag waarin dat mogelijk is. Verschillende dingen kunnen de kinderen doen, bijvoorbeeld verkleden.

Verkleden

Verkleden vinden veel kinderen leuk, er hangen op de groep verschillende jurkjes en de kinderen vinden dat leuk om zelf aan te trekken. Ook jongens vinden het leuk om zich te verkleden. soms stoere mannen pakken maar soms vinden ze een jurk ook heel mooi. Maar ook in het keukentje spelen vinden ze leuk.

In het keukentje

In het keukentje ligt van alles, kleine kookgerei, potjes en pannen, theepotje, kopjes maar ook een servies, plastic glaasjes, pannenlappen. En spullen die we zelf ook thuis gebruiken, zoals een vergiet, en pollepel.

Huishoudelijk materiaal

Met huishoudelijk materiaal kunnen kinderen zelf hun fantasie de loop laten gaan. Want met een vergiet kan je bijvoorbeeld heel veel doen. Je kan het als mandje gebruiken, maar je kan het ook op je hoofd doen of er water en zand door heen laten gaan. Kortom je fantasie gebruiken vinden kinderen erg leuk en is ook erg goed voor ze. Vrijspelen met van alles is echt leuk om te doen.

Rollenspel

In het vrije spel is het ook leuk om als pedagogisch medewerker mee te gaan in het verhaal van de kinderen. Je ontdekt dan zulke leuke dingen met de kinderen en ook leer je de manier hoe ze denken.

Vrij spelen. Het klinkt simpel – en dat is het ook. Toch moeten wij onszelf als ouders iets afleren: ons steeds te bemoeien met het spel van de kinderen. Verveelt niemand zich? Houden ze wel rekening met de jongste? Maken ze al ruzie? Loopt het niet uit de hand?

Hoe stimuleer je vrij spelen?

Vrij spelen kan alleen wanneer kinderen daar de ruimte voor krijgen. Houd je als ouder daarom afzijdig zodat ze zich ongezien wanen. Zelfs hele kleine kinderen kunnen zonder toezicht samen spelen. Bijvoorbeeld in de tuin, een hoek van de kamer of onder de tafel. Ook kunnen kinderen al jong samen buiten spelen. Of en waar dat kan ligt natuurlijk wel een beetje aan de buurt waar je woont. En aan je kind. Want kinderen kunnen vaak meer dan je denkt. Een beetje ruimte om te leren omgaan met verantwoordelijkheid, afspraken nakomen en zelfstandigheid is daarbij belangrijk. Breid het vrij spelen steeds verder uit en laat je kind vooral meedenken bij het maken van afspraken. Kinderen houden zich doorgaans beter aan afspraken die ze zelf hebben bepaald. Samen met de zeven tips om het vrij spelen tot een succes te maken kunnen jij en je kind deze nieuwe fase gezamenlijk en vooral ontspannen ingaan. Want zo’n zelfstandig spelend kind is ook voor jou als ouder wel zo relaxed.

Voor meer foto’s zie hier.