Het is al een tijdje erg warm weer.

Dat is lekker maar dan moet je wel voor de kinderen denken aan een aantal belangrijke punten, bijvoorbeeld water drinken.

Water drinken

Met dit warme weer moeten de kinderen veel water drinken in verband met uitdrogen. Een paar keer per dag krijgen de kinderen extra water bovenop de drinkmomenten die wel al dagelijks gebruiken. Maar ook insmeren met zonnebrand.

Zonnebrand

Ook met dit weer moeten de kinderen regelmatig worden ingesmeerd met zonnebrand. Hun huidje is nog zo teer dat ze heel snel verbranden. Een paar keer per dag smeren we de kinderen daarom in.  Maar ook regelmatig schaduw plekken opzoeken.

Schaduwplekken

Met deze hitte kan je bijna niks doen, alles is al teveel. Daarom proberen we ook schaduwplekken op te zoeken voor de kinderen en te creeeren. We hebben ook airco binnen dus mocht het buiten echt niet te doen zijn dan kunnen we leuke activiteiten binnen in de airco doen.

maar als het lukt gaan we natuurlijk lekker naar buiten.

Tips

Bij hoge temperaturen zijn baby’s enorm kwetsbaar. Bij een hoge buitentemperatuur kan de binnentemperatuur van een baby of  peuter ook (te) hoog oplopen.

Elf tips om dit te voorkomen:

 1. Zet kinderen jonger dan zes maanden nooit buiten in de zon. Zoek een koele plaats op. Voor oudere kinderen geldt: zo min mogelijk in de volle zon en helemaal niet van 11.00 tot 15.00 uur.
 2. Smeer kinderen in met een zonnebrandmiddel met een beschermingsfactor van 30 of hoger. Doe dit ook wanneer ze in de schaduw zitten. Smeer elke paar uur opnieuw. Let erop dat je geen plekjes vergeet.
 3. Laat kinderen een dun katoenen T-shirt dragen en zonnehoedjes ter bescherming. Ook zonnebrillen zijn aan te raden. Katoenen sokjes kunnen de voetjes beschermen. Kleding van katoen neemt het beste vocht op.
 4. Breng kinderen die toch verbrand zijn zo snel mogelijk naar binnen. Een paracetamol of een natte doek kan de pijn verlichten.
 5. Laat verbrande kinderen drie dagen uit de zon. Blijf van eventuele blaren af. Heeft een baby of peuter last van een gezwollen huid, koorts, misselijkheid of hoofdpijn? Bel meteen de huisarts.
 6. Rode wangetjes zijn een signaal dat een kind het te warm heeft. Dit kan duidden op een zonnesteek, een ernstige vorm van oververhitting. Het kleintje kan zichzelf niet meer afkoelen. Dit kan erg gevaarlijk zijn. Let op signalen als hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid. Ga direct naar een koele plaats. Spoel het gezicht af met lauw water en houd de polsen onder de lauwe kraan. Bel de huisarts wanneer er binnen tien minuten geen verbetering is.
 7. Zorg voor voldoende ventilatie in de opvang. Zet ramen en deuren tegen elkaar open. Let wel op dat de kleintjes niet op de tocht liggen.
 8. Doe gordijnen of zonwering dicht om te voorkomen dat de zon het binnen te veel opwarmt.
 9. Leg een extra molton of handdoek in de wieg of box. Zo hebben de kleintjes minder last van transpiratievocht.
 10. Geef, naast de normale hoeveelheid flesvoeding wat extra water tussendoor. Geef dit ná het flesje. Anders drinkt een baby misschien niet alles op en mist zo belangrijke voedingsstoffen. Geef geen zoete drankjes. Deze zorgen voor meer dorst.
 11. Donkere urine is het signaal dat er een vochttekort ontstaat. Let tijdens het verschonen goed op de kleur van de urine.