Het thema winter is begonnen. In deze periode kan je weer leuke knutsel ideeën opdoen. Door bijvoorbeeld te knutselen met watten. Deze lijken op sneeuw en kan je bijvoorbeeld gebruiken voor de ijsbeer of voor sneeuw.

Seizoenen

De winter is een van de vier seizonenen in de gematigde en polaire streken. Het afwisselen van deze periode met de andere seizoenen wordt veroorzaakt door de schuine stand van de aardgas. In de koude periode staat op het noordelijk halfrond de aardas van de zon af en in de zomer juist naar de zon toe. Op het zuidelijk halfrond is dit omgekeerd, zodat de koude periode zich daar juist afspeelt tijdens de zomer van het noordelijk halfrond. Het meest kenmerkend aan deze periode is hierdoor, behalve de in vergelijking met andere seizoenen lage temperaturen, de korte dagduur.

Zoals ook met de andere seizoenen, wordt onderscheid gemaakt tussen de meteorologische en de astronomische koude periode.

Tips voor de winter

Het is altijd maar weer afwachten wat het weer doet, en volgens mij kunnen we wel stellen dat moeder natuur zich NOOIT aan onze themaplanningen houdt. Wil je werken over het thema winter, is het buiten net lente. Of herfst. Maar vandaag geef ik je 5 ideeën om je thema winter nog leuker te maken, wat het weer ook doet!

Knutselen met watten, buiten spelen in de sneeuw, prentenboeken voorlezen met een zandtafel verschillende dingen indoen en dan een landschap maken.

Voor meer foto’s zie hier.