Als je zwanger bent is dat voor vele een mooie tijd, en bijzondere tijd. Vooral bij de eerste is het altijd spannend en weet je niet wat er gaat komen. Hieronder staan wat tips die u op weg helpen.
Werk als je zwanger bent
Taken die een zwangere collega niet meer kan doen, worden namelijk vaak doorgeschoven. Collega’s lopen dan meer kans om overbelast te raken. ‘Doorschuiven’ mag alleen binnen de ergonomische normen. Als collega’s volgens die richtlijnen werken, worden zij niet te zwaar belast, terwijl de zwangere collega toch wordt beschermd.
Rechten en plichten
Zowel de werkgever als de werknemer heeft rechten en plichten. Die gaan direct in op het moment dat de zwangerschap wordt gemeld.
Als het de zwangere medewerker niet lukt haar werk volledig uit te voeren, heeft ze (tot 6 maanden na haar bevalling) recht op aangepaste werktijden:
- Regelmatige werk- en rusttijden, geen overwerk of nachtdiensten.
- Extra pauze van maximaal 1/8e van de werktijd.
- Een geschikte, afsluitbare ruimte om te kunnen rusten.
Als deze maatregelen onvoldoende zijn om het werk veilig en gezond uit te voeren, moet de werkgever tijdelijk ander werk aanbieden. De zwangere medewerker wordt pas van werk vrijgesteld als tijdelijk ander werk niet mogelijk is. Dit alles gebeurt in overleg met de bedrijfsarts.
Gedurende de hele zwangerschap moeten bukken, hurken en knielen zoveel mogelijk worden voorkomen, met een maximum van 1 keer per uur gedurende de laatste 3 maanden. Ook voor tillen zijn er duidelijke richtlijnen:
- Week 1 tot 20 van de zwangerschap: til maximaal 10 kilo.
- Week 20 tot 30: til maximaal 5 kilo, met een maximum van 10 keer per dag.
- Vanaf week 30: til maximaal 5 kilo, met een maximum van 5 keer per dag.
- Tot 3 maanden na de bevalling: til maximaal 10 kilo.
Lichamelijke veranderingen
Door de natuurlijke veranderingen in haar lichaam heeft een zwangere vrouw iets meer risico op lichamelijke klachten. Vanaf het begin, maar zeker de laatste 3 maanden, moeten zwaar werk, tillen, lang staan en werken in moeilijke houdingen worden vermeden. Zodra een collega bekendmaakt dat ze zwanger is, is het verstandig om extra maatregelen te bespreken. Vraag bijvoorbeeld een minuut of 5 de tijd bij een teambespreking. Lang niet iedereen weet dat er speciale normen zijn voor zwanger werken. Zo’n moment in een teambespreking geeft je ook de kans om het verdelen van de werkzaamheden serieus onder de loep te nemen. Hou ook daarna een vinger aan de pols. Zeker als een zwangere zich goed voelt, zullen de meesten liever gewoon doorwerken als altijd en dat is niet verstandig. Op tijd aankaarten voorkomt latere problemen. Ook een goede conditie zorgt ervoor dat een zwangere medewerker langer, gezonder en met meer plezier kan blijven werken. Naarmate de zwangerschap verder gevorderd is, wordt het moeilijker conditie op te bouwen.
Tips:
- Til vooral niet! De grens is nog sneller bereikt dan bij niet-zwangeren. Laat je niet verleiden om te veel te tillen: je draagt een dubbele verantwoordelijkheid voor je gezondheid.
- Til, duw of trek nooit explosief.
- Wees lui en sta op je strepen: laat een kind op je schoot klimmen, vraag collega’s opstapjes klaar te zetten of je te helpen.
- Blijf goed rechtop staan en voorkom dat je rug te hol wordt, door billen en bekkenbodemspieren aan te spannen. Blijf daarbij wel goed doorademen.
- Wissel frequent van houding. Sta of zit niet lang achter elkaar: loop een stukje of ga afwisselend op je ene en je andere been staan.
- Neem een goede zithouding aan: stel je stoel goed in zodat je bovenbenen horizontaal zijn en zorg dat de rugleuning contact maakt met je onderrug.
- Beweeg ook in zittende houding je benen regelmatig, kantel zo nodig je bekken en loop regelmatig een stukje.
- Gebruik zitten ook als een moment van rust voor jezelf.
- Zwangere medewerkers hebben de neiging om scheef te gaan staan: de buik zit immers in de weg. Blijf toch zo symmetrisch mogelijk werken en ga recht je werk voor staan.
- Plaats kratten of dozen op een karretje of laat ze op het aanrecht plaatsen voor je ze uitruimt.
Kinderopvang
Zorg op tijd dat je op tijd je inschrijft bij een kinderopvang.
Je bent zwanger, gefeliciteerd! Misschien heb je net de zwangerschapstest in handen gehad of ben je al wat langer aan het idee gewend. Het is in ieder geval goed dat je ook aan het nadenken bent over kinderopvang! Want hoe ga je het regelen als je na je zwangerschapsverlof weer aan het werk gaat?
Zwanger? Wanneer regel je kinderopvang?
Hoe kies je de juiste kinderopvang?
Er zijn diverse soorten kinderopvang met ieder hun eigen visie, denk hierbij aan kinderopvang die heel veel met natuur en duurzaamheid doet, of juist een hele goede samenwerking heeft met scholen in de omgeving. Door op tijd te zoeken en je te oriënteren, kom je erachter wat je zelf belangrijk vindt, welke locatie bij jou past, en kun je je kindje tijdig inschrijven.
Is er een wachtlijst?
Kinderopvang locaties kunnen een wachtlijst hebben, waardoor je hier niet zomaar terecht kunt. Het zou natuurlijk jammer zijn als je kind niet naar de locatie van jouw voorkeur zou kunnen. Daarom raden we aan je kind zo spoedig mogelijk in te schrijven. Ook handig om te weten: dinsdag en donderdag zijn de meest gewilde dagen die het snelste vol zitten. Dit geldt ook steeds vaker voor de maandag. Ben je flexibel? Op woensdag en vrijdag is er misschien wel plek!
Welke vragen stel je tijdens een rondleiding bij de kinderopvang?
De keuze voor een kinderdagverblijf maak je niet zomaar. Het is belangrijk dat jij vertrouwen hebt in de plek waar je je kind naar toe brengt zodat jij met een goed gevoel naar je werk of aan de studie kunt. We raden het je van harte aan om je goed te oriënteren en laten informeren voordat je je keuze voor de opvang van je kind maakt. Bezoek kinderopvang locaties, vraag om een rondleiding, kijk goed rond, praat met medewerkers en stel vooral alle vragen die je hebt om een goed beeld te kunnen vormen.
Als je meer wilt lezen zie hier en hier.
Rondleiding bij Jillz Kinderopvang
Bent u nieuwsgierig wat Jillz Kinderdgverblijf u kunt bieden vraag dan vrijblijvend een rondleiding aan dan kunnen we u uitgebreid vertellen hoe wij werken. U kunt u mail sturen naar info@jillzkinderdagverblijf.nl
Kinderopvang Amstelveen
Jillz is al 11 jaar een betrouwbare kinderopvang in Amstelveen. Mocht u meer informatie willen ontvangen dan kunt u mailen naar info@jillzkinderdagverblijf.nl.